Nieuws

Stikstofbeleid moet mogelijk strenger na nieuw onderzoek

Nederland moet de stikstofdoelen opnieuw tegen het licht houden. Er liggen nieuwe wetenschappelijke bevindingen die direct van invloed kunnen zijn op het beleid, bevestigt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit na berichtgeving van de NOS.

ANP
De stikstofuitstoot van onder andere de landbouw moet in de omgeving van natuurgebieden mogelijk verder omlaag dan waarop nu door de overheid wordt gemikt. Beeld SEM VAN DER WAL/ANP
De stikstofuitstoot van onder andere de landbouw moet in de omgeving van natuurgebieden mogelijk verder omlaag dan waarop nu door de overheid wordt gemikt.Beeld SEM VAN DER WAL/ANP

Deskundigen zeggen tegen de omroep dat het rapport betekent dat de regels waarschijnlijk strenger moeten.

De wetenschappers hebben gekeken hoe natuur beïnvloed wordt door de neerslag van stikstof. De bevindingen worden gebruikt om vast te stellen hoeveel stikstof uitgestoten kan worden zonder daarmee te grote schade aan beschermde natuur te veroorzaken.

Bepaalde soorten natuur blijken gevoeliger te zijn voor stikstof dan gedacht. Volgens berekeningen van de NOS zal daardoor in een deel van Nederland vermoedelijk minder stikstof uitgestoten kunnen worden dan onder het beleid waar het kabinet nu aan werkt.

Het internationale onderzoek waar de NOS over schrijft is een concept-rapport, waarvan de definitieve versie later deze maand verschijnt. Daarna laat het ministerie van Landbouw onderzoekers bestuderen welke gevolgen het heeft voor Nederland. Dat zal ‘zo snel mogelijk’ gebeuren, zegt het ministerie, maar het duurt nog enige maanden voor er duidelijkheid is. “Het onderstreept wel dat het belangrijk is om snel de overbelasting aan te pakken, onze natuur staat er slecht voor,” laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Het kabinetsbeleid is gebaseerd op ‘de best beschikbare wetenschappelijke inzichten, die eens in de zoveel tijd geactualiseerd kunnen worden - dat is inherent aan wetenschap’. Het onderzoek wordt elke tien jaar uitgevoerd.

Minister van der Wal: gevolgen stikstofonderzoek voor Nederland afwachten

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) wil niet vooruitlopen op de vraag of een nieuw internationaal onderzoek zal leiden tot strengere stikstofnormen in Nederland. “Het is nu zaak dat Nederlandse wetenschappers gaan kijken wat dit betekent voor Nederlandse natuurgebieden,” zegt ze. “Het is heel belangrijk dat we zo snel mogelijk zicht hebben op duidelijkheid. Ook voor de boeren en ook voor de natuurorganisaties.”

Volgens de minister moet het onderzoek nog worden vertaald naar de Nederlandse natuur, omdat ‘per gebied’ duidelijk moet zijn wat de impact van naburige stikstofuitstoot op de natuur zal zijn. De minister zegt ook te zien dat het nieuws voor extra onrust kan zorgen bij de boeren, zeker nu er over het stikstofbeleid al grote onrust en onzekerheid is in politiek en samenleving. “Dat snap ik enorm," aldus Van der Wal. “Ik maak me er ook zorgen over.”

Volgens Van der Wal is het belangrijk om nu de ‘rust te bewaren’, ook omdat er in de huidige stikstofplannen ‘wat marge’ ingebouwd is. Ze spreekt tegen dat dit onderzoek nu naar buiten komt om politieke redenen, in het licht van de stikstofdiscussie in Nederland. “Toeval bestaat soms,” aldus de minister.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden