Stijging woningwaarde spekt vermogens

Het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens is in 2018 opnieuw flink gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In Amsterdam steeg het doorsnee inkomen per huishouden van 6.400 euro naar 7.900 euro, een stijging van 23,4 procent.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Landelijk gezien nam het inkomen gemiddeld met 10.000 euro toe naar 38.400 euro. Dat kwam vooral door de stijging van de waarde van woningen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De vermogens zijn nog niet op het niveau van 2008. Toen hadden huishoudens in doorsnee ruim meer dan 40.000 euro aan vermogen. Daarbij worden door het CBS ook schulden meegewogen, voor zover die zichtbaar zijn.

De vermogensongelijkheid nam in 2018 verder af ten opzichte van een jaar eerder. Ook dat had te maken met de woningmarkt. Tussen 2011 en 2014 nam de vermogensongelijkheid toe door de daling van de huizenprijzen tijdens de economische crisis. Die trof vooral de vermogens van minder vermogende huizenbezitters, omdat rijkere huishoudens doorgaans naast een woning ook andere substantiële bezittingen hebben.

Bloemendaal was in 2018 de meest vermogende gemeente. Door de bank genomen hadden huishoudens daar een vermogen van 337.000 euro. Dat is bijna 9 keer zo veel als landelijk. Verder staan er in de top tien van meest vermogende gemeenten veel Brabantse dorpen. Dat komt omdat daar verhoudingsgewijs veel rijke ouderen wonen. De steden zijn minder vermogend, met Rotterdam als minst vermogende gemeente met in doorsnee 4300 euro.

Het doorsnee vermogen in Nederland per gemeente

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden