Stichting Stop5G spant kort geding aan tegen ministerie om ‘ongezonde’ 5G-netwerken

Stichting Stop5GNL sleept de overheid voor de rechter. Met het kort geding, dat op 21 april tegen het ministerie van Economische zaken dient, hopen ze de ontwikkeling van 5G-internet te stoppen.

Tegenstanders demonstreerden in januari dit jaar tegen 5G op de Dam. Beeld ANP
Tegenstanders demonstreerden in januari dit jaar tegen 5G op de Dam.Beeld ANP

Volgens stichting Stop5GNL kunnen de signalen van 5G, de opvolger van de huidige 3G- en 4G-netwerken, gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mensen en dieren. Door de komst van supersnel 5G mobiel internet zal het huidige aantal van 18.000 mobiele antennes komende jaren met minstens 10 procent toenemen.

Die stijging leidt op veel plekken tot verzet, waaronder eerder dit jaar in Amsterdam. Hoewel er geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor is en de straling onder de limiet van de EU lijkt te blijven, vrezen critici gezondheidsschade.

Op verzoek van telecomwaakhond Agentschap Telecom onderzocht het RIVM afgelopen jaar wat 5G betekent voor de hoeveelheid mobiele straling in de ether. De onderzoekers concluderen ‘dat de blootstelling aan de elektromagnetische velden van losse antennes en gebruikerstoestellen lager is dan de limieten die de Europese Unie aanbeveelt’.

Ongewis

Tegelijk is het veel te vroeg om alle seinen op groen te zetten, aldus het RIVM eerder dit jaar. De gevolgen van 5G zijn ongewis. De hoeveelheid straling in de ether groeit sowieso flink. 5G werkt met kortere golflengtes, waardoor providers als KPN duizenden extra masten moeten neerzetten. Die komen naast de huidige 3- en 4G netten, die niet meteen uit de lucht gaan.

5G-straling is bovendien deels anders: voor een deel bestaat het netwerk uit slimme masten die het mobiele signaal rechtstreeks op gebruikers richten en mensen kunnen volgen. De hoeveelheid straling is dan groter. Ook worden daarbij hogere frequenties gebruikt dan nu.

Meer onderzoek

Al met al is de hoeveelheid straling waaraan we straks worden blootgesteld − en het gevaar daarvan − onzeker. Het RIVM en Agentschap Telecom vinden het daarom van groot belang om ‘de vinger aan de pols’ te houden. Meer onderzoek is nodig als KPN, T-Mobile en Vodafone hun 5G-netten de komende jaren daadwerkelijk uitrollen.

Stichting Stop5GNL vindt dat de overheid zich ‘verschuilt’ achter richtlijnen die volgens hen geen bescherming bieden tegen schadelijke effecten. De richtlijnen die Nederland hanteert zouden ‘verouderd’ zijn en de effecten op middellange en lange termijn ‘buiten beschouwing laten’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden