PlusAchtergrond

Steun voor bedrijven en werknemers. En toch is het niet voldoende

Met grote gulheid opent het kabinet de schatkist voor bedrijven en werknemers. Het steunpakket stelt historische voorbeelden uit de crisisjaren en de naoorlogse Marshallhulp in de schaduw. Desondanks is het niet voldoende.

Herman Stil
De ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66), Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) en Eric Wiebes (Economische Zaken, VVD) presenteren  het steunpakket van het kabinet.
 Beeld Phil nijhuis/ANP
De ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66), Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) en Eric Wiebes (Economische Zaken, VVD) presenteren het steunpakket van het kabinet.Beeld Phil nijhuis/ANP

Met een groot aantal maatregelen kunnen bedrijven vanaf nu de financiële gevolgen van de coronacrisis dempen, wordt de inkomensval minder groot voor werknemers, voor wie nu al door 78.000 bedrijven arbeidstijdverkorting is aangevraagd, en worden werkloze zzp’ers via een bijstandsregeling drie maanden enigszins tegen armoede beschermd.

Het kabinet pompt direct tussen de 10 en 20 miljard euro in de redding van de economie en de overbelaste zorgsector. Maar er zal veel meer geld nodig zijn. Den Haag heeft dan ook geen maximumbedrag gesteld aan de redding van de Nederlandse economie. Het kabinet had al door het oprekken van de begrotingsregels ten minste 90 miljard euro geoormerkt voor coronamaatregelen.

Piepen en kraken

En toch is het niet voldoende om te voorkomen dat een flink aantal bedrijven zal omvallen en de werkloosheid enorm zal stijgen. Minister Wopke Hoekstra van Financiën waarschuwde bij de bekendmaking van de ingrepen dinsdagavond al voor een moeilijke tijd. “Dit gaat pijn doen, dit gaat piepen en kraken. Er zullen ondernemingen zijn die het niet gaan redden.”

Bij ondernemers, die positief zijn over de kabinetssteun, overheerst dan ook somberheid. “De situatie in de Amsterdamse horeca is zeer alarmerend,” zegt voorzitter Pim Evers van Horeca Nederland Amsterdam. “Ik spreek grote hotels die binnenkort tijdelijk de deuren sluiten omdat hun bezettingsgraad is gedaald naar 12 procent en kleine ondernemers die overwegen nog deze week faillissement aan te vragen.”

Langer dan drie weken

“De maatregelen van het kabinet helpen zulke stappen uit te stellen. Maar of ze ook worden voorkomen, kan niemand zeggen. Er zijn nog maar weinig mensen die erop vertrouwen dat dit over drie weken al is afgelopen.”

“We zijn tevreden met de landelijke maatregelen,” zegt directeur Bart Drenth van MKB Amsterdam. “Voor veel ondernemers komt dit echt als geroepen. Het zal niet alle problemen wegnemen, maar het biedt de helpende hand die nu echt nodig is.”

Drenth houdt alleen zijn hart vast over de snelheid waarmee maatregelen worden door­gevoerd, zowel landelijk als bij de gemeente waar het Ondernemersloket zal worden bestormd met aanvragen. “Een snelle uitvoering is essentieel. De aanvraag voor arbeidstijdverkorting duurt nu al veel te lang. Veel kleine ondernemers hebben de tijd niet om dat te overbruggen. Dat zou echt veel sneller moeten.”

Financiën in de war

Niet alleen het kabinet komt over de brug. De strenge begrotingsregels voor banken zijn dinsdag tijdelijk versoepeld. De Nederlandsche Bank hoopt dat banken met de daardoor vrijkomende 8 miljard euro coulanter omgaan met lopende bedrijfskredieten en ondernemers in moeilijkheden met nieuwe leningen steunen.

De prijs wordt torenhoog. Voor de miljardensteun zal het kabinet andere staatsuitgaven, zoals aan infrastructuur, uitstellen. De overheidsfinanciën raken voor langere tijd volledig in de war, ook doordat de belastinginkomsten sterk zullen dalen en de uitgaven – onder meer aan WW- en bijstandsuitkeringen – zullen stijgen. En banken teren nu in op hun buffers.

De belangrijkste maatregelen

- Ondernemers en zzp’ers kunnen zonder boete hun belastingafdracht – zoals btw, inkomstenbelasting, ­vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting – ten minste drie maanden doorschuiven, maar moeten dat wel bij de Belastingdienst aanvragen en achteraf bewijzen aanleveren.

- Ondernemers in de horeca, reisbranche en cultuursector krijgen op aanvraag per direct 4000 euro ‘noodhulp’.

- Den Haag wil dat gemeenten de inning van lokale ondernemerslasten – toeristenbelasting voorop – opschorten.

- Ondernemers die meer dan 20 procent inkomsten verliezen kunnen maximaal drie maanden een tegemoet­koming krijgen van maximaal 90 procent van de loonkosten.

- Zzp’ers en werknemers op nulurencontract kunnen voor maximaal drie maanden een aanvullende uitkering aanvragen van maximaal 1500 euro per maand.

- De overheid dekt voor mkb-bedrijven tot 80 procent af van leningen tot 250.000 euro. Voor grote bedrijven tot 50 procent op leningen tot 150 miljoen euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden