Steun in de rug voor zorg, starters, spaarders en mkb

Het kabinet wil zorgpersoneel volgend jaar nog een eenmalige bonus van 500 euro geven. Ook starters, spaarders en het mkb krijgen op Prinsjesdag een extraatje. Zzp’ers en multinationals betalen het gelag.

Laurens Kok
Han Busker van de FNV (l) en werkgevers­voorman Hans de Boer (r) zijn blij met het nieuwe steunpakket, dat tot juli geldt. Beeld ANP
Han Busker van de FNV (l) en werkgevers­voorman Hans de Boer (r) zijn blij met het nieuwe steunpakket, dat tot juli geldt.Beeld ANP

Door de coronacrisis is er dit keer niet veel geld te verdelen op Prinsjesdag. Grote gebaren blijven komend jaar uit. Toch kiest het kabinet er in de miljoenennota voor om bepaalde sectoren wat extra’s toe te stoppen.

Een structurele loonsverhoging voor zorgmedewerkers komt er niet. Maar op de bonus van 1000 euro die zij dit jaar nog krijgen, volgt komend jaar nog eens eenmalig 500 euro. Daarnaast legt de regering 100 miljoen euro op tafel om de werkdruk in de zorg te verlagen. De oppositie vindt de uitgelekte plannen te krenterig, maar meer zit er domweg niet in het vat, zeggen de regeringspartijen.

Tweede huis duurder

Het kabinet schuift vooral met geld om groepen burgers die het moeilijk hebben, extra te ondersteunen. Zo hoeven starters op de woningmarkt tussen de 18 en 35 jaar over de aankoop van hun eerste huis straks niet langer 2 procent overdrachtsbelasting te betalen. Bij een woning van 300.000 euro scheelt dat 6000 euro. De maatregel gaat in op 1 januari en wordt gefinancierd door investeerders en particulieren méér te laten betalen voor een tweede huis. Zij zijn straks 8 procent overdrachtsbelasting kwijt in plaats van 2 procent.

Kleine spaarders worden verblijd dankzij een gelijksoortig trucje. Wie een appeltje voor de dorst op de bank heeft staan, betaalt straks over de eerste 50.000 euro geen belasting. Nu is dat nog 30.846 euro. Voor stellen geldt dat zij over hun eerste ton dus geen heffing betalen. Dit voordeel wordt opgebracht door Nederlanders met een groter vermogen: zij gaan over het bedrag boven de vrijstelling méér afdragen.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën had de coalitiepartijen gewaarschuwd dat hij alleen structureel extra geld wilde uittrekken als er tegelijkertijd ook zou worden hervormd. Dat is te zien bij de lastenverlichting van opgeteld circa 1 miljard euro, die vooral ten goede komt aan mensen met een baan. Daar staat tegenover dat zzp’ers meer belasting gaan betalen. Zo probeert het kabinet tegelijkertijd iets te doen aan de problemen op de arbeidsmarkt.

Het kabinet vindt dat te veel mensen de afgelopen jaren zzp’er zijn geworden vanwege het fiscale voordeel. De zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren stapsgewijs met nog eens bijna 2000 euro verlaagd, van ruim 7000 euro nu naar 3200 euro.

Die hervorming raakt zzp’ers hard in hun portemonnee. Om het leed te verzachten wordt de arbeidskorting verhoogd en gaat het belastingtarief in de laagste schijf (tot circa 68.000 euro) met 0,2 procentpunt naar beneden. Deze twee maatregelen, die allebei zo’n 500 miljoen kosten, zorgen ervoor dat zzp’ers er onder de streep uiteindelijk op voor- noch achteruitgaan. Spekkoper is de werknemer in loondienst, die van beide maatregelen meeprofiteert.

Multinational de dupe

Behalve burgers komt het kabinet ook het midden- en kleinbedrijf tegemoet. Het verlaagde tarief in de vennootschapsbelasting, nu nog voor winsten tot 200.000 euro, gaat in 2021 omlaag van 16,5 naar 15 procent. Bovendien wordt deze belastingschijf de komende jaren stapsgewijs verhoogd, zodat uiteindelijk ook winsten tot 400.000 euro onder dit lagere tarief gaan vallen.

Voor elke euro winst die bedrijven daarbovenop nog maken, blijft het vennootschapsbelastingtarief van 25 procent gelden. De beloofde verlaging van dit tarief is definitief van de baan, wat vooral na­delig is voor grotere bedrijven en multinationals.

Om het bedrijfsleven toch nog verlichting te geven, wordt gekeken naar alternatieven. Volgens een betrokkene wordt 2 miljard euro vrijgemaakt voor verruiming van de investeringsaftrek. Bedrijven die investeren, ­lopen daardoor minder risico dat ze dit geld kwijtraken.

Ook gaat het kabinet de komende vijf jaar 20 miljard euro lenen om extra te investeren in de economie, bijvoorbeeld in infrastructuur en groene projecten. Hoekstra en zijn collega Wiebes van Economische Zaken kondigden het fonds vorig jaar al aan.

Akkoord over nieuw coronasteunpakket

Het kabinet heeft een akkoord bereikt met vakbonden en werkgevers over het derde coronasteunpakket. Er komt onder meer extra geld voor scholing. Vandaag worden meer details bekend. “Het kabinet heeft een beweging onze kant opgemaakt,” zei Han Busker van de FNV gisteravond na een gesprek op het ministerie van Economische Zaken. “Het steunpakket is goed. Hulde aan het kabinet,” aldus Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW. De maatregelen gaan in op 1 oktober en lopen tot 1 juli 2021. Het steunpakket wordt vandaag nog in de ministerraad goedgekeurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden