Nieuws

Sterkste toename Nederlandse huizenprijzen in ruim twintig jaar

De Nederlandse huizenprijzen lagen vorige maand liefst 20,1 procent hoger dan in november vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster is dat de sterkste toename in meer dan twee decennia.

ANP/Het Parool
Vorige maand verwisselden huizen gemiddeld voor meer dan 400.000 euro van eigenaar. Beeld ANP
Vorige maand verwisselden huizen gemiddeld voor meer dan 400.000 euro van eigenaar.Beeld ANP

Het gaat daarnaast om een evenaring van de grootste prijsstijging in meer dan veertig jaar. Ook in februari 2000 waren koopwoningen 20,1 procent duurder dan een jaar eerder. Toen verwisselden huizen gemiddeld nog voor bijna 160.000 euro van eigenaar. Vorige maand was dit bedrag opgelopen tot meer dan vier ton, waarbij nieuwbouwhuizen niet in de berekeningen zijn meegenomen.

In welke mate de prijzen in Amsterdam zijn gestegen, melden het CBS en het Kadaster niet. Cijfers over de huizenprijzen in de hoofdstad worden eens per kwartaal gepubliceerd door het CBS. In het derde kwartaal lag de gemiddelde prijs voor een koophuis 14,9 procent hoger dan in het jaar ervoor. Landelijk ging het om een stijging van 17,5 procent.

1977

De gegevens over de Nederlandse huizenprijzen worden bijgehouden sinds 1995. Voor een vergelijking die verder teruggaat in de tijd ben je al gauw aangewezen op oude cijfers, die alleen per kwartaal zijn geregistreerd. De laatste keer dat de prijzen in een kwartaal sterker stegen dan in de afgelopen maand, was in 1977.

In de jaren zeventig gingen de huizenprijzen sowieso sterk omhoog omdat de overheid het kopen van een woning toen erg probeerde te stimuleren, weet CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. In de jaren daarna ging het slechter met de economie en zakten de prijzen, om vervolgens in de jaren negentig duidelijk op te lopen. Eind jaren negentig waren spaar- en beleggingshypotheken daarbij sterk in opkomst.

De huizenprijzen zitten inmiddels alweer een tijd flink in de lift. Daarbij speelt mee dat het aanbod aan te koop staande huizen flink is geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. Ook zijn de hypotheekrentes erg laag. Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben veel mensen grote moeite om nog een huis te bemachtigen.

Minder verhuizingen

Dat er steeds minder huizen zijn om uit te kiezen drukt ook op het aantal verhuizingen. In november vonden er op de woningmarkt ruim 16.000 transacties plaats. Dat is 13 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Kenners waarschuwen al langer dat er veel meer huizen bijgebouwd moeten worden om het woningtekort aan te pakken. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft daarnaast herhaaldelijk aangegeven dat er wat gedaan moet worden aan de fiscale voordeeltjes voor huizenbezitters, die de vraag op de markt extra aanjagen. Dan gaat het bijvoorbeeld om de hypotheekrenteaftrek. Juist omdat mensen in staat zijn veel te betalen voor een huis, lopen de prijzen volgens de centrale bank zo hard op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden