Steeds meer otters in Nederland

Het aantal otters in Nederland blijft toenemen. In de winter 2018/2019 werden 360 dieren geteld. In dezelfde periode het jaar daarvoor waren dat er 275. Dat melden de Zoogdiervereniging en de Wageningen Universiteit op de website Nature Today.

ANP
null Beeld EPA
Beeld EPA

De otter was in 1988 in Nederland uitgestorven. In 2002 is gestart met een herintroductieprogramma en dat blijkt succesvol. De otters verspreiden zich steeds meer over het land.

Het grootste deel van de otters houdt zich op in Overijssel, Friesland, Flevoland en Drenthe. Kleinere aantallen verblijven in Gelderland, Zuid-Holland, Groningen en Noord-Holland. Alleen in Utrecht, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg zijn geen vestigingen bekend.

Doodgereden

Het aantal beesten dat wordt doodgereden blijft echter wel hoog. In de afgelopen winterperiode werden bijna honderd doodgereden otters gemeld. Er is volgens de onderzoekers een duidelijke relatie tussen het aantal doodgereden otters en de geschatte populatiegrootte. Hoe groter de populatie, hoe meer otters er worden doodgereden. Ondanks de hoge verkeerssterfte lukt het otters om ook verder weg vestigingen te realiseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden