‘Steeds meer jongeren kampen met betalingsproblemen’

Het aantal jongeren tot 24 jaar met betalingsproblemen is de afgelopen vijf jaar met bijna 70 procent gestegen. Dat meldt het Bureau Kredietregistratie (BKR). Het gaat bijvoorbeeld om betalingsachterstanden bij creditcards, huur of mobiele providers.

Steeds meer jongeren hebben te maken met schulden. Beeld ANP
Steeds meer jongeren hebben te maken met schulden.Beeld ANP

De grootste groep mensen met betalingsproblemen is nog altijd boven de 30 jaar,  maar het is opvallend dat mensen met betalingsproblemen de afgelopen jaren steeds jonger zijn. Dat concludeert het BKR op basis van de eerste cijfers van de jaarlijkse Schulden Monitor. Onder jongeren tot 24 jaar vond bijna een verdubbeling plaats van het aantal consumptieve kredieten en betalingsproblemen.

Volgens BKR is inmiddels ongeveer één op de zeven mensen met betalingsproblemen in Nederland jonger dan 30 jaar. Het absolute aantal mensen onder de 30 jaar met betalingsproblemen is met bijna 99.000 nog relatief laag, stelt het bureau. Er is sprake van een betalingsprobleem als iemand achterloopt met betalen of een schuldregeling heeft bij een kredietaanbieder.

BKR-voorzitter Peter van den Bosch vindt het zorgwekkend dat jongeren steeds vaker schulden en betalingsachterstanden hebben. “Ze hebben minder vermogen opgebouwd dan andere leeftijdsgroepen en hebben vaker een flexibel arbeidscontract. Ze zijn hierdoor financieel kwetsbaar. Schulden leveren daarbij ook stress en andere gezondheidsproblemen op. Bovendien hebben veel van hen ook een studieschuld, die niet bij ons wordt gemeld.”

Voorlichting

Volgens onderzoek dat BKR heeft laten uitvoeren vinden veel Nederlanders dat jongeren beter moeten worden voorgelicht over studieschulden en dat de overheid meer moet doen om te voorkomen dat mensen in de financiële problemen komen na hun studie.

Ook zijn volgens het onderzoek veel mensen voorstander van een centraal loket waar iedereen een overzicht kan vinden van zijn eigen leningen, betaalachterstanden en schulden. Een meerderheid van de mensen vindt dat studieschulden hier ook moeten worden geregistreerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden