Start academisch jaar dit jaar kleinschalig en vooral online

Maandag zijn niet alleen alle basis- en middelbare scholen weer begonnen, ook het nieuwe academisch jaar wordt ingeluid. Grootse ceremonies horen daar dit jaar niet bij. De meeste instellingen trappen het nieuwe studiejaar af met een onlineprogramma.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) opent het jaar bij de Radboud Universiteit in ­Nijmegen, waar beperkt publiek welkom is, haar partijgenoot en collega-minister (en kandidaat-lijsttrekker) Sigrid Kaag speecht bij de Rijksuniversiteit Groningen, waar het jaar via een livestream wordt geopend. Dat sluit aan bij de manier waarop de meest universiteiten komend jaar onderwijs zullen geven: 70 tot 90 procent van de colleges zal digitaal zijn. Onderwijs in de collegezalen is vooral aan eerstejaarsstudenten voorbehouden.

De Universiteit van Amsterdam opent het jaar maandagmiddag om drie uur met een openbare livestream vanaf het Amsterdam ­Science Park. Aanvankelijk was het plan om op meerdere locaties kleine bijeenkomsten te houden om het jaar te openen, maar door de coronamaatregelen ziet de universiteit daar van af.

De Vrije Universiteit trapt het jaar online af met ‘inspirerende voorbeelden van ondernemende wereldverbeteraars’. De universiteit brengt het begin van het studiejaar in verband met de moeilijke tijd die ondernemers door de coronacrisis doormaken en spreekt de wens uit ‘een broedplaats voor start-ups’ te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden