Nieuws

Staking streekvervoer: geen bussen van ESB en Connexxion in Amsterdam, GVB rijdt wel

Duizenden werknemers in het streekvervoer en bij touringcarbedrijven staken de komende dagen. Donderdag en vrijdag leggen buschauffeurs, conducteurs en machinisten vanwege stukgelopen cao-onderhandelingen het werk neer. Diverse vakbonden, waaronder FNV en CNV, hebben twee landelijke stakingsdagen afgekondigd.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Streekvervoerders waarschuwen door de stakingen voor verstoringen in de dienstregelingen. Vervoerders als Arriva, Keolis en Qbuzz kunnen geen garantie geven dat de dienstregeling goed verloopt. Op welke schaal de gevolgen merkbaar zullen zijn, moet nog blijken. De vervoerders adviseren reizigers ander vervoer te zoeken of de reis uit te stellen. Onder de cao Openbaar Vervoer vallen zo’n 13.000 mensen.

Voor Amsterdam betekent dit dat de bussen van EBS en Connexxion niet naar de stad zullen rijden. EBS is een grote speler in Noord-Holland. Het streekvervoer vanuit onder andere Landsmeer, Zaandam, Oostzaan en Monnickendam naar station Noord zal daardoor donderdag en vrijdag niet rijden. Net als de bussen van EBS die rechtstreeks naar Amsterdam Centraal gaan.

Connexxion verzorgt vooral het streekvervoer ten zuiden van de stad naar Amsterdam, in bijvoorbeeld Uithoorn, Aalsmeer, Amstelveen en vanaf Schiphol. Het GVB rijdt wel. Medewerkers van het stadsvervoer vallen namelijk onder een andere cao.

Ook onder vervoerders die meerdere soorten openbaar vervoer aanbieden (zoals een combinatie van bus, trein en metro) zijn onderhandelingen over loonsverhogingen en andere arbeidsomstandigheden misgelopen. Het gaat om 1300 medewerkers die vallen onder de cao Multimodaal. Vakbonden FNV, CNV en VVMC roepen medewerkers op 24 uur te staken. Op donderdag wordt gestaakt in Twente, Dordrecht en Limburg, op vrijdag volgt een landelijke staking.

De touringcarchauffeurs sluiten zich ook aan bij de staking streekvervoer. Donderdag komen ze bij elkaar in Utrecht en vrijdag in Rotterdam. Veel van de chauffeurs zijn volgens vakbond FNV ook werkzaam in het streekvervoer. Bij de touringcarbedrijven werken ongeveer 3000 chauffeurs. Net als in het streekvervoer hebben zij ook te maken met een hoge werkdruk en veel ziekteverzuim. Ook kunnen chauffeurs moeilijk rondkomen van hun salaris, stelt de vakbond.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden