Nieuws

Staatssecretaris wil rol inperken van bezwaarbureaus tegen WOZ-beschikking

Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscale Zaken) wil de rol inperken van bureaus die voor burgers bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van hun woning. Deze commerciële bureaus verdienen daarmee geld en gemeenten klagen over de hoeveelheid bezwaarschriften die ze moeten afhandelen. Van Rij kondigt nu een aantal concrete maatregelen aan om er een einde aan te maken.

Het Parool
Staatssecretaris Marnix van Rij. Beeld  Peter Hilz/ANP
Staatssecretaris Marnix van Rij.Beeld Peter Hilz/ANP

Door de komst van de bureaus die op basis van no cure, no pay bezwaar aantekenen, is het aantal bezwaar- en beroepsprocedures enorm gegroeid, zegt Van Rij. Daardoor zijn ook de te vergoeden proceskosten flink gestegen.

In 2021 werd voor 18 miljoen euro aan proceskosten uitbetaald, over 210.000 WOZ-zaken, blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer die door het ministerie van Financiën zijn verstrekt. Bijna de helft van die zaken (48,1 procent) werd door een no-cure-no-paybedrijf aangespannen. In 2019 ging het nog om 12 miljoen euro en werd 36 procent van de zaken door een commercieel bedrijf aangespannen.

9000 bezwaarschriften in Amsterdam

“Gemiddeld verdient zo’n bedrijf ongeveer 600 euro per gewonnen zaak,” zegt Van Rij. “Bij doorprocederen ligt dit bedrag nog hoger. Dit staat niet in verhouding tot het belastingvoordeel. Naast dat hierdoor over de rug van mensen geld wordt verdiend, legt dit groeiende aantal bezwaar- en beroepsprocedures ook een steeds groter wordende druk op de uitvoering van de fiscale wetgeving en de rechtspraak. Gemeenschapsgeld vloeit zo weg naar commerciële partijen.”

In Amsterdam werd in 2022 tegen 1,9 procent van de WOZ-beschikkingen bezwaar ingediend: dat komt neer op 9000 bezwaarschriften. Daarmee ligt Amsterdam onder het landelijk gemiddelde van 2,5 procent.

De staatssecretaris wil onder meer de wet zo aanpassen dat de vergoeding standaard aan de belastingplichtige wordt uitbetaald: de woningbezitter dus, in plaats van het bezwaarbureau. Ook wordt de vergoeding verlaagd. “Door de voorgenomen verlaging brengen we de vergoedingen meer in verhouding met het werk dat de bedrijven verrichten en wordt het verdienmodel van deze bedrijven een stuk minder aantrekkelijk,” zegt Van Rij.

Foutieve WOZ-waarden

Joas Hollander, jurist bij WOZ-bureau WOZwet.nl, zegt dat de staatssecretaris ‘erg de nadruk legt op de kosten, maar niet op de baten die onze sector met zich meebrengt’. Hij stelt dat in vier op de tien gevallen de WOZ-waarde met gemiddeld bijna 9 procent wordt verlaagd, ‘omdat de gemeente de WOZ-waarde simpelweg fout heeft vastgesteld’. “Ik krijg de indruk dat de staatssecretaris helemaal geen controle meer wil daarop. Maar het voornaamste waar we tegenaan lopen, is dat de overheid ongelooflijk veel geld investeert in het blussen van brandjes, maar dat ze zich niet bezighoudt met de kern van de problematiek: foute WOZ-waarden.”

Volgens WOZwet.nl is ‘de 11 miljard euro die met deze belastingen wordt opgehaald, voor een groot deel dus onterecht. En daar moeten burgers tegen beschermd blijven.’ Bovendien zorgen de voorgestelde maatregelen volgens eigenaar Kevin Pruimboom er alleen maar voor dat de WOZ-bureaus die geen moeite steken in de bezwaren, kunnen blijven bestaan. “Precies waar juist zo veel kritiek op is. Maar WOZ-bureaus die nog écht onderzoek en deskundigheid inzetten, worden gedwongen hun inzet per dossier te verminderen, omdat er geen budget meer voor is. Op die manier wordt het probleem alleen maar groter, terwijl het zo eenvoudig vooraf voorkomen zou kunnen worden.”

Van Rij hoopt de Tweede Kamer voor de zomer over zijn plannen te informeren.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden