Staatssecretaris voor vernoemen marineschip naar eerste vrouwelijke militair

Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie omarmt een GroenLinks-plan om één van de nieuwe marinefregatten naar de eerste Nederlandse vrouwelijke militair Francien de Zeeuw te vernoemen. ‘Dat is een goede suggestie,’ zei zij in het debat over de defensiebegroting.

Hanneke Keultjes
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie (VVD) tijdens het debat over de Defensiebegroting. Beeld ANP/Bart Maat
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie (VVD) tijdens het debat over de Defensiebegroting.Beeld ANP/Bart Maat

Nu zijn alle schepen van de Koninklijke Marine genoemd naar mannen, plaatsen of dieren. GroenLinks-Kamerlid Tom van den Nieuwenhuijzen vindt dat het tijd wordt dat een schip naar een vrouw wordt vernoemd. Visser is het met hem eens, maar benadrukte wel dat de traditiecommissie van de marine over de naamgeving van nieuwe schepen gaat.

“Die geven een advies aan de commandant der strijdkrachten en dat gaat naar de koning,” legde Visser uit. Toch zal ze zelf de naam van Francien de Zeeuw in elk geval met een ‘positief oordeel’ overbrengen aan de traditiecommissie. “Ze moeten daar goed over nadenken,” zei de VVD-staatssecretaris.

Suggesties

Haar partijgenoot André Bosman probeerde in 2018 al een bevoorradingsschip naar De Zeeuw vernoemd te krijgen. Dat ging toen niet door. GroenLinks-Kamerlid Tom van den Nieuwenhuijzen stelde dinsdag ook de naam van verzetsheldin Jos Gemmeke voor. Ook Visser zei via Twitter ‘allemaal suggesties voor mogelijke namen’ te hebben ontvangen.

Van den Nieuwenhuijzen vroeg zich af of de traditiecommissie van de marine wel een afspiegeling is van de krijgsmacht en niet alleen uit mannen bestaat. “Want die traditie mag dan wel een upgrade hebben.” Visser zei niet te weten wat de samenstelling van de traditiecommissie is.

Denk-Kamerlid Selçuk Öztürk vindt dat één van de twee nieuwe fregatten een ‘multiculturele naam’ moeten krijgen. Volgens Van den Nieuwenhuijzen sluit zijn motie, die ook wordt gesteund door coalitiepartijen VVD, D66 en CDA, dat niet uit. “Dat kunnen ook vrouwen van een andere culturele achtergrond zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden