Nieuws

Staatssecretaris Uslu: wet over publieke omroep waarschijnlijk aangepast na misstanden DWDD

Het kabinet gaat waarschijnlijk de wet veranderen waarin onder meer de inrichting van het omroepenstelsel staat beschreven. Dat zegt staatssecretaris Gunay Uslu (Media) tijdens een debat in de Tweede Kamer over de mediabegroting.

ANP
Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media). Beeld ANP
Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media).Beeld ANP

Ze wil zich onder meer gaan buigen over de verhouding tussen de omroepverenigingen en de NPO. Het zou de eerste keer in ruim vijftien jaar zijn dat deze zogeheten Mediawet wordt veranderd. “Er gaat heel veel rollen, heel veel gebeuren,” aldus de staatssecretaris. Wat er precies aan de wet gaat veranderen, kan ze nog niet zeggen.

De bewindsvrouw wil eerst een aantal onderzoeken afwachten, onder meer naar de toekomst van de publieke omroep. Een adviescollege wil criteria opstellen voor hoe omroepen het publieke stelsel kunnen betreden en verlaten.

Ook wacht Uslu de resultaten af van onderzoek van de commissie onder leiding van oud-minister Martin van Rijn naar de werkcultuur bij de NPO, naar aanleiding van onthullingen over de onveilige werkcultuur bij de voormalige talkshow DWDD. In de zomer van 2023 verwacht ze meer te kunnen zeggen over de vervolgstappen.

Topprioriteit

Lucille Werner van het CDA vindt dat de NPO te veel macht naar zich toe heeft getrokken. Nu bepalen directeuren en genremanagers volgens het Kamerlid wat wordt uitgezonden en hoe. Ze wil dat de omroepverenigingen weer meer zeggenschap krijgen. Die hebben volgens Werner meer voeling met de maatschappij en kunnen volgens haar ook de werkcultuur verbeteren als ze meer invloed krijgen.

Na opmerkingen van het Kamerlid hierover zegt Uslu dat ze het een ‘hele grote vraag’ vindt die voor haar ‘topprioriteit’ heeft en ook een ‘wetswijziging vergt’. De staatssecretaris wil dat wel zorgvuldig doen en daarom de tijd nemen, zegt ze op het verzoek van Werner om haast te maken.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden