‘Staatssecretaris Snel houdt belangrijke stukken achter in toeslagenaffaire’

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën houdt nog altijd cruciale documenten in de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst achter voor de Tweede Kamer.

Hanneke Keultjes
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën. Beeld ANP
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën.Beeld ANP

Volgens Trouw en RTL Nieuws, die de stukken in handen hebben, blijkt daaruit dat staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) wist dat het aantal gedupeerde ouders groter is dan hij eerder meldde. De evaluaties werden in 2018 in een beveiligde digitale omgeving bij de Belastingdienst ondergebracht. Toen Snel in de toeslagenaffaire onderzoekers aan het werk zette, werd die beveiligde schijf niet doorzocht.

Een groot deel van de Kamer, waaronder regeringspartijen CDA en VVD en oppositiepartijen PvdA en SP, eisen nog deze week opheldering van Snel en willen dat alle eerder gevraagde documenten alsnog naar de Kamer gaan. Volgende week staat een debat over de kwestie gepland.

Volgens Financiën heeft Snel het bestaan van de evaluaties onlangs wel gemeld aan de Tweede Kamer, maar niet aan de Kamer verstuurd. Hij wil daarvoor eerst een vervolgonderzoek van de commissie-Donner en de Auditdienst Rijk naar de andere fraudezaken van het opsporingsteam dat bekend staat als CAF afwachten. Als dat afgerond is, wil hij de stukken sturen. Maar de Kamer wil daar niet op wachten.

De commissie onder leiding van Piet Hein Donner kwam twee weken geleden al met een snoeihard rapport over het handelen van de Belastingdienst in een zaak uit 2014 waarin 302 ouders ten onrechte werden aangemerkt als fraudeur. Zij kwamen in grote financiële problemen omdat ze van de een op de andere dag geen kinderopvangtoeslag meer kregen en geacht werden de ontvangen toeslag uit eerdere jaren terug te betalen.

De oud-minister sprak van een ‘vooringenomen houding’ en pleitte voor een schadevergoeding. Snel nam dat advies over; de getroffen ouders worden nog dit jaar gecompenseerd. Vermoedelijk is die zaak alleen het topje van de ijsberg. Er zijn in totaal 170 fraudezaken geweest.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden