Staatssecretaris: 'Geen enkel kind mag leven in armoede'

Voor een welvarend land als Nederland is het onacceptabel dat nog altijd een op de tien kinderen opgroeit in armoede, vindt staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken. "We moeten naar nul."

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken Beeld anp

Van Ark onthulde gisteren de langverwachte ambities van het kabinet om kinderarmoede tegen te gaan. Belangrijkste uitgangspunt: kinderen moeten meedoen, ongeacht hun thuissituatie. "Als jij nooit voor een verjaardagsfeestje wordt uitgenodigd, omdat je zelf nooit zo'n feestje kunt geven, is de kans groot dat je daar je leven lang last van hebt."

Op bezoek in Leiden prees ze het werk van de Stichting Leergeld, die de portemonnee trekt voor kinderen die anders niet op schoolreisje of bij een voetbalclub zouden kunnen. Ook is ze blij met initiatieven als de Alliantie tegen Kinderarmoede, waarin ruim tachtig bedrijven en organisaties vorige week afspraken dat in 2030 geen kind meer in armoede opgroeit. Volgens Van Ark is er in de samenleving een 'kritische massa' aan het ontstaan waarmee kinderarmoede 'de wereld uit kan worden geholpen'.

Van Ark trekt namens de regering zelf ook de knip: in de komende drie jaar is er opgeteld 80 miljoen euro extra, die boven op het jaarlijkse bedrag van 100 miljoen euro komt dat het vorige kabinet vrijmaakte. Volgens Van Ark is er - zeker nu het economisch voorspoedig gaat - een uitgelezen kans om de 'genadeslag' uit te delen. "Ik wil gewoon terug naar nul. Ik vind het niet acceptabel dat je in 2019 in een land als Nederland kinderen hebt die niet mee kunnen komen."

Maar de aanpak van kinderarmoede vergt meer dan geld, stelt Van Ark. Nog altijd zijn er gemeenten die het probleem niet onderkennen. "Die zeggen: wij kennen hier geen armoede. Terwijl maar liefst één op de tien kinderen in armoede opgroeit."

Er zijn tal van regelingen en instanties die kunnen helpen, maar de doelgroep weet lang niet altijd de weg. Ook werken organisaties en gemeenten onvoldoende samen. Bovendien is armoede een taboe. "De schaamte is groot. Je ziet het lang niet altijd aan de buitenkant. Mensen kunnen er verzorgd bijlopen, maar als je dan een stap over de drempel zet, is er nauwelijks iets," zegt Van Ark.

Door meer 'regie' moet er meer samenwerking komen en moet de doelgroep beter in beeld komen. Het is voor een gemeente makkelijk om gezinnen in de bijstand eruit te pikken, veel moeilijker is het om werkende armen in de smiezen te krijgen. Dan gaat het om ouders die weinig verdienen omdat ze bijvoorbeeld in deeltijd werken of als zzp'er te weinig betaald krijgen om van te leven.

Lees ook: Bedrijven gaan kinderarmoede bestrijden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden