Nieuws

‘Spreidingswet’ alsnog naar de Tweede Kamer

Nadat de spreidingswet opnieuw vertraging leek op te lopen, is de nadere uitwerking ervan nu toch af. ‘We hebben gisteravond en vanochtend goede stappen kunnen zetten.’

Hanneke Keultjes
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Eric van der Burg op het Binnenhof na afloop van de wekelijkse ministerraad.  Beeld ANP
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Eric van der Burg op het Binnenhof na afloop van de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

De VVD zou problemen hebben gehad met de uitwerking van deze wet, waarmee het kabinet asielzoekers eerlijk over het land wil verdelen en gemeenten die opvang weigeren wil kunnen dwingen. Daardoor werd de onderliggende regelgeving vorige week nog niet naar de Tweede Kamer gestuurd.

De Kamer had afgelopen woensdag twee sessies over de spreidingswet gepland, maar had als voorwaarde gesteld dat de onderliggende regels dan ook bekend zouden zijn. De spreidingswet leek daardoor wéér vertraging op te lopen.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) had aangekondigd dat de ministerraad zich pas volgende week weer over deze regelgeving zou buigen. “We hebben gisteravond en vanochtend goede stappen kunnen zetten, waarom zouden we wachten tot volgende week?” Aan de regelgeving zou nauwelijks iets veranderd zijn.

Gemiste deadlines

Van der Burg miste bij de spreidingswet deadline na deadline, maar is nu voor de verandering eerder dan gepland. Hij wil de Kamer niet om haast manen. “Ik was telkens te laat, ik kan nu moeilijk zeggen: opschieten, jongens en meisjes.”

Dat wil niet zeggen dat de wet al meteen een middel is om de opvang beter te regelen. Er worden eerst nog briefings en rondetafelgesprekken door de Tweede Kamer gevoerd. Ook is de politieke steun voor de wet nog niet zeker, het debat is nog amper scherp gevoerd omdat er tot vanochtend nog aan de details van de wet gesleuteld is.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden