Spoorbonden op ramkoers met NS over cao, vrijdag ultimatum

De grote spoorvakbonden leggen de NS het vuur aan de schenen om snel met een goed cao-bod te komen. Eind volgende week moet er beweging in de zaak zitten, anders volgen er acties. Dat melden meerdere betrokkenen woensdagavond.

Edwin van der Aa

Onderhandelaars van FNV Spoor, CNV Vakmensen en VVMC hebben besloten tot het ultimatum na twee dagen van, volgens ingewijden, intense onderlinge gesprekken. Na vijf uiterst moeizame onderhandelingsrondes met de NS bestaat er nog altijd een onoverbrugbare kloof tussen de cao-eisen van de vakbeweging en de uitgebrachte aanbiedingen van het spoorbedrijf, dat volledig in handen is van de overheid.

De vakbonden zijn het nog niet eens over de grootte van de acties en de timing, valt te horen. De achterban van FNV Spoor wil het liefst een landelijke, bedrijfsbrede staking in september. September geldt als een van de drukste maanden voor treinverkeer: dan zijn veel reizigers weer volop aan het werk en beginnen de studenten.

De andere grote bonden − CNV Vakmensen en de VVMC − denken eerder aan gerichtere ‘prikacties’ en willen al in augustus acties houden, aangezien de achterban nu woedend is en de actiebereidheid onder het NS-personeel groot. Leden voelen zich de laatste jaren ‘uitgeknepen’ door de vervoerder.

Definitief afgewezen

Meer dan 90 procent van de leden van FNV en VVMC hebben afgelopen week de twee cao-voorstellen van de NS definitief afgewezen. Driekwart van de CNV-leden is eveneens tegen de plannen. De vakbeweging eist prijscompensatie, vanwege de hoge inflatie, plus een verbetering van de koopkracht via een fikse loonsverhoging. De NS heeft een loonbod neergelegd van 8 procent over een periode van tweeënhalf jaar óf een cao met een looptijd van één jaar en een loonbod van 4,5 procent.

Bovendien zou de NS weigeren de jeugdloonschalen uit de cao te halen, tot woede van de bonden. ‘We zien nu dat NS de vacatures niet ingevuld krijgt en dat er daarom treinen uitvallen en de sociale veiligheid ernstig onder druk staat. Er is een fatsoenlijke cao nodig om dat tij te keren,’ aldus FNV Spoor eerder.

Vakbondsbestuurder Wim Eilert schreef woensdag in een column op de VVMC-website: ‘We zijn druk bezig om acties voor te bereiden. Acties die we die we langere tijd vol kunnen houden. Want als dat nodig is moeten we dat doen. Met elkaar moeten we vechten voor de waardering die jullie verdienen.’

De bestuurders van de verschillende bonden willen officieel alleen kwijt dat er vrijdag meer duidelijk wordt. De NS liet eerder deze week al via een woordvoerder weten weer aan tafel te willen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden