PlusCoronadagboek

Specialist ouderengeneeskunde: ‘Ook personeel wordt nu angstig’

In deze serie volgen we zorgverleners. Dinsdag Heleen Verwijs, specialist ouderengeneeskunde, donderdag huisarts Marike de Meij en zaterdag ic-verpleeg­kundige Martine Minnema.

Marc Kruyswijk
Heleen Verwijs (43), specialist ouderengeneeskunde bij Amsta. Beeld Marc Driessen
Heleen Verwijs (43), specialist ouderengeneeskunde bij Amsta.Beeld Marc Driessen

“En nu zijn er ook op de tweede locatie waarvoor ik verantwoordelijk ben bewoners besmet. Het begon met één bewoner die klachten kreeg: hoesten en koorts. We hebben meteen getest en die kwam helaas positief terug. Daarna hebben we alle bewoners en al het personeel getest.

De eerste resultaten zijn binnen: op een woongroep met zes mensen bleken vier mensen aangetoond corona te hebben. Op deze locatie wonen meer dan veertig bewoners en er werken meer dan zestig personeelsleden. Niemand heeft verder klachten op dit moment, maar dat stelt me niet gerust: je kunt ook positief testen als je nergens last van hebt.

Nadat vorige week de eerste locatie waarvoor ik verantwoordelijk ben werd getroffen door het virus, is dit de tweede locatie waar bewoners besmet zijn. Ik vind het verschrikkelijk hoe dit virus zich in de verpleeghuizen verspreidt. We hebben al snel, een week voordat het in heel Nederland moest, onze deuren gesloten, maar het lijkt er sterk op dat het virus nu ook bij ons is binnengeslopen.

En dan gaan straks de scholen weer open. Ik gun iedereen dat ze weer aan het werk kunnen, dat de economie weer op gang kan komen, maar ik ben wel bang dat het ertoe zal leiden dat meer personeelsleden besmet raken en het virus vervolgens meenemen naar hun werk.

Het levert enorm veel werk op: een team van vier geneeskundestudenten is de hele dag voor heel Amsta aan het testen. Ik moet organiseren, contact onderhouden met bewoners en hun familieleden. Dat zijn aangrijpende gesprekken. Iedereen reageert ­anders. Dan moet je iemand vertellen: uw vader of uw echtgenoot heeft corona. En dan moet je uitleggen dat er niemand bij mag, behalve om ­afscheid te nemen als iemand ­stervende is. Dat laat me niet koud.

Niet alleen over de bewoners maak ik me zorgen, ook voor de medewerkers is dit een klap. Een medewerker ligt in het ziekenhuis en is ernstig ziek. We hebben alles van tevoren doorgenomen, iedereen zo goed ­mogelijk voorbereid. Toch wordt een aantal medewerkers nu angstig. Soms willen ze niet meer werken, bijvoorbeeld als ze zelf mensen in hun om­geving hebben die kwetsbaar zijn.

Hierdoor wordt onze personeels­situatie steeds nijpender, dat is een moeilijke situatie. Gelukkig hebben we mensen klaarstaan als inval­krachten, bijvoorbeeld mensen met een ­paramedische achtergrond. Door nauwe samenwerking lukt het om alles rond te breien.

Over mezelf maak ik me nu niet zo’n zorgen: ik ben negatief getest na de vorige uitbraak, maar na deze nieuwe besmetting ben ik weer getest. Tegelijk: zo’n test zegt niet alles, het is een momentopname. Het is elke keer weer afwachten. Ik heb mijn werk veel vanaf een afstand kunnen doen, we zijn erg voorzichtig geweest.

Waar ik me wel aan erger, is de ­kleine voorraad aan beschermingsmiddelen. Mondkapjes, handschoenen, schorten: ze zijn er wel, maar het is maar nét aan genoeg. Ik zou graag willen dat medewerkers met een ­gerust hart en veilig hun werk kunnen blijven doen. Dat is al uitdagend ­genoeg in deze tijd.”

Serie

In deze serie volgen we zorgverleners. Dinsdag Heleen Verwijs, specialist ouderengeneeskunde, donderdag huisarts Marike de Meij en zaterdag ic-verpleeg­kundige Martine Minnema.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden