SP wil eigen risico bevriezen: ‘In 2022 op 385 euro laten’

Omdat een nieuw kabinet uitblijft, dreigt het eigen risico in de zorg komend jaar boven de 400 euro uit te komen. De SP trekt aan de bel en wil het bedrag bevriezen. VVD en CDA staan daar welwillend tegenover.

Laurens Kok
Onterecht betaald eigen risico moet aan patiënten worden terugbetaald, vindt de Tweede Kamer Beeld anp
Onterecht betaald eigen risico moet aan patiënten worden terugbetaald, vindt de Tweede KamerBeeld anp

De politiek was in de aanloop naar de verkiezingen eensgezind: het eigen risico zou in ieder geval niet hoger moeten worden dan het huidige bedrag van 385 euro. Er zijn ook partijen die het eigen risico willen verlagen of juist helemaal willen afschaffen, maar voor verhoging werd door niemand gepleit. En toch zou dat laatste zomaar kunnen gebeuren, tenzij er wordt ingegrepen.

Het eigen risico is namelijk gekoppeld aan de zorgkosten. Die nemen elk jaar toe, en dus stijgt het eigen risico mee. In 2021 zou het eigen risico zodoende op 450 euro zijn uitgekomen, ware het niet dat het inmiddels demissionaire kabinet daar in 2018 een stokje voor stak. Het eigen risico werd toen tot en met het einde van deze kabinetsperiode bevroren op 385 euro. Maar voor komend jaar is nog niets geregeld. Het kabinet is demissionair en komt niet met eigen voorstellen.

Fors boven de 400 euro

De SP trekt nu aan de bel. “Als we niet ingrijpen, zal het eigen risico in 2022 fors boven de 400 euro uitkomen,” zegt Tweede Kamerlid Maarten Hijink. Hij zal woensdag in het debat over de coronamaatregelen voorstellen om het eigen risico in elk geval nog een jaar op 385 euro te houden. De SP wil het eigen risico nog liever afschaffen en een inkomensafhankelijke zorgpremie invoeren, maar die discussie kan ook later nog worden gevoerd, stelt Hijink.

De tijd dringt. Om het eigen risico te bevriezen moet namelijk de wet worden aangepast. Uiterlijk in september moeten beide Kamers hebben ingestemd, anders hebben zorgverzekeraars te weinig tijd om daar rekening mee te houden bij de bepaling van hun zorgpremies. De Kamer gaat op 9 juli al met zomerreces, het parlementaire werk ligt dan in principe acht weken stil. “We moeten dit nog voor de zomer regelen,” aldus Hijink.

Argusogen

Het SP-Kamerlid verwacht sowieso steun van de linkse partijen, maar kijkt met argusogen naar VVD en CDA. Die staan echter welwillend tegenover het voorstel, waarmee een Kamermeerderheid binnen handbereik is. “In ons verkiezingsprogramma staat dat we het eigen risico de komende jaren gelijk willen houden om zieke mensen te ontzien,” zegt VVD-Kamerlid Aukje de Vries. “Het bevriezen van het eigen risico met een jaar verlengen klinkt dan ook logisch, omdat er nog geen nieuw kabinet is.”

Ook CDA-Kamerlid Joba van den Berg neigt naar steun. “Het CDA realiseert zich dat wij hierover op korte termijn afspraken moeten maken. Wij staan hier positief in, maar voorstellen die over geld gaan wil ik altijd wel even met mijn fractie bespreken.”

Maarten Hijink (SP) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.  Beeld ANP
Maarten Hijink (SP) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden