Plus

SP wil afstand nemen van jongerenbeweging Rood: ‘Te veel uit elkaar gegroeid’

De hoog opgelopen vete tussen de SP en de communistisch-gezinde jongerentak lijkt beslecht. Het partijbestuur stelt voor de banden met Rood na een intern onderzoek definitief door te snijden. De in ongenade gevallen jongerenclub geeft echter nog niet op.

Jongeren van ROOD, flyerend in Den Haag Beeld Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh
Jongeren van ROOD, flyerend in Den HaagBeeld Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh

Het is het beste als de SP en jongerentak Rood elkaar ‘loslaten’, zo concludeert een commissie van ‘goede diensten’ onder leiding van voormalig SP-Kamerlid Nine Kooiman. Na maanden van onderzoek en vele gesprekken met betrokkenen en partijprominenten is de conclusie hard: de SP en Rood zijn ‘te veel uit elkaar gegroeid’ en de ontstane kloof is ‘onoverbrugbaar’. Er zou een ‘nette scheiding’ moeten komen.

Het bestuur stelt de partijraad voor om de aanbevelingen over te nemen. In dit hoogste orgaan van de SP zijn behalve de bestuursleden ook alle 145 voorzitters van de lokale afdelingen vertegenwoordigd. Stemt de partijraad op 26 juni in, dan is het gedaan met Rood als officiële jongerentak van de SP.

Kapitalisme omverwerpen

SP-voorzitter Jannie Visscher spreekt van een ‘ontzettend moeilijk en zwaar’ voorstel. Rood is sinds 2003 gelieerd aan de SP en krijgt als zodanig overheidssubsidie. Jongerenorganisaties liggen wel vaker in de clinch met hun moederpartij, maar tot een scheiding leidden conflicten in de recente geschiedenis nooit. “Het is nogal wat,” erkent Visscher. Maar er zit volgens haar niets anders op: “In onze club geldt dat je geen dubbel lidmaatschap mag hebben. En Rood is niet bereid dat op te geven.”

Daarmee doelt Visscher op Communistisch Platform. Deze club is in 2014 ontstaan en kent veel aanhangers binnen Rood. Het Communistisch Platform wil dat de SP een activistischer koers vaart en terugkeert naar de historische wortels: de SP zou een communistische partij moeten worden die het kapitalisme omver wil werpen.

Het partijbestuur - en de partijraad - ziet Communistisch Platform echter niet als een SP-groep maar als een aparte politieke partij. En lid zijn van de SP en een andere politieke partij mag niet volgens de statuten. Om die reden werd een zestal SP-leden geroyeerd die door partijsecretaris Arnout Hoekstra waren getypeerd als ‘geradicaliseerde zolderkamercommunisten’. Ook kwam er een onderzoek. In weerwil van die acties werd de geroyeerde Rood-voorzitter Olaf Kemerink opnieuw verkozen tot voorzitter van de jongerenorganisatie.

‘Ondemocratisch’

Kemerink is het eens met de conclusie dat de verschillen met dit partijbestuur onoverbrugbaar zijn. Maar hij heeft zijn hoop gevestigd op de partijraad van de SP: “Wij hopen dat die ervoor zal zorgen dat het bestuur de koers bijstuurt, dat we er wel uitkomen.”

Kemerink wijst erop dat de commissie-Kooiman niet ingaat op de vraag of Communistisch Platform terecht als partij is aangeduid. Volgens hem is het in andere partijen heel normaal dat er kritische groepen zijn die de partijkoers willen bijsturen, zoals Linksom in de PvdA.

Daar komt bij dat er nog een andere groepering binnen de SP actief is, die zich Marxistisch Forum noemt. Deze club kent ook veel sympathisanten binnen Rood, maar wordt niet als een politieke partij gezien. Marxistisch Forum ziet de royementen van leden van Communistisch Platform als ‘ondemocratisch’ en komt met eigen kandidaten voor de bestuursverkiezing van eind dit jaar. Het schuift de Rotterdamse SP-voorzitter Tijs Hardam naar voren als kandidaat die voorzitter Visscher zou moeten opvolgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden