PlusRecensie

Songfestivalsong Macrooy: vrolijk lied maakt weinig kans op nieuwe zege

Met het optimistische Birth of a New Age gaat Jeangu Macrooy proberen het Songfestival voor een tweede keer op rij naar ons land te halen. Een aan de coronatijd gerelateerd lied over doorzettingsvermogen in moeilijke omstandigheden.

Stefan Raatgever
Het songfestival nummer van Jeangu Macrooy werd vanavond voor het eerst gepresenteerd. Beeld AVROTROS
Het songfestival nummer van Jeangu Macrooy werd vanavond voor het eerst gepresenteerd.Beeld AVROTROS

Schreef Jeangu Macrooy zijn gospelhymne Grow twee jaar geleden nog zonder te weten dat hij ermee naar het Songfestival zou mogen, dit jaar was zijn opdracht diametraal anders: ‘Maak binnen een half jaar een nummer waarmee je in de Eurovisiefinale 200 miljoen kijkers kunt boeien’.

Na het afgelasten van het liedjesfestijn in mei vorig jaar moest de zanger in de studio plots elke gecomponeerde noot afwegen op potentie voor de grootste liedjeswedstrijd ter wereld. “Dat geeft druk, ja,” vertelde Macrooy donderdagavond bij de vrolijke presentatie van zijn Birth of a New Age.

Hij betitelde het schrijfproces eufemistisch als ‘een reis’, maar had het zichtbaar lastig gehad de juiste toon te vinden voor het festival dat vermoedelijk in weinig de traditionele vrijblijvende Eurovisiesfeer zal ademen. Uiteindelijk koos hij voor een lied dat, zo zei hij, gaat over ‘het eindigen van een wereld en hoe je daarna weer doorgaat’. Hij zei ‘vastberadenheid en kracht’ te willen overbrengen met de song die hij samen met zijn vaste producer Perquisite (Pieter Perquin) schreef.

Je kunt me niet breken

Voor het refrein koos hij voor de taal van zijn geboorteland Suriname, het Sranantongo. Yu No Man Broko Mi betekent ‘Je kunt me niet breken’ en is geïnspireerd op een Surinaams gezegde, zo legde Macrooy uit. Hij schreef de tekst vanuit zijn eigen emotie over deze tijden van pandemie en lockdown.

Die lockdown leidt over twee maanden naar alle waarschijnlijkheid tot een Songfestival zonder publiek in de Rotterdamse Ahoy. Als alles meezit komen alle 41 deelnemers wel naar ons land om hun liedjes live te zingen. Als inzending namens het organiserende land is Macrooy straks in mei direct geplaatst voor de finale.

Hoe ziet hij daarin zijn kansen? Als een geroutineerde Eurovisieveteraan draaide hij handig om die vraag heen: “Ik ga vooral heel erg mijn best doen. En hopelijk maak ik de mensen zo vrolijk dat ze de telefoon pakken om op me te stemmen.”

Vrolijk lied maakt weinig kans op nieuwe zege

Kan Jeangu Macrooy Nederland zijn tweede Songfestivalzege op rij bezorgen? Uiteraard: een kampioensanalyse is niet de meest invoelende wijze om een liedje te beoordelen, maar het Songfestival is uiteindelijk een wedstrijd. En op dat competitieve speelveld kan de winstkans voor Birth of a New Age niet anders dan als zeer gering worden ingeschaald.

Daarvoor had het lied meer moeten bieden dan een vrolijk meezingbaar refrein en een gloedvolle soulstem. Birth of New Age ontbeert net die ene originele wending of slimme vondst. Bleef Macrooy eerste inzending Grow door zijn onalledaagse structuur fascineren, deze song is ondanks zij onmiskenbare kwaliteiten te voorspelbaar om 25 andere finaleliedjes te verslaan.

Birth of a New Age begint sterk. Volgens de wet dat je op het Songfestivalpodium geen tijd te verliezen hebt om naar het eerste refrein te komen, balt het lied al zijn kracht samen in de eerste minuut. Een gloedvol gospelkoortje, een aanstekelijke beat en de volle diepte van Macrooys gelaagde soulstem. Maar na het eerste refrein, verrassend in het Sranantongo gezongen, lijkt alsof het of het de schrijvers aan meer ideeën voor een vervolg ontbrak.

Blijvend pluspunt is de boodschap van het lied – kortweg: blijf ook in deze nieuwe, moeilijke tijd in jezelf geloven – waarmee Macrooy toont de tijdsgeest goed aan te voelen.

Het gevoel van de gemiste kans huist in de muzikale opbouw. Hield het mysterieuze Grow de luisteraar permanent op het puntje van zijn stoel, Birth of a New Age laat hem juist iets te comfortabel in de kussens zakken.

De bekendmaking van het lied. Birth of a New Age is te beluisteren vanaf minuut 10.40:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden