PlusPunt voor punt

Sommige middelbare scholen willen niet open per 7 juni: ‘Houd situatie tot zomer in stand’

Wel open, niet open. De boodschap vanuit het demissionaire kabinet leek duidelijk: vanaf 7 juni moeten alle middelbare scholen weer volledig open. Maar veel scholen twijfelen of het ze wel gaat lukken. Waarom precies? En wat zijn de consequenties? ‘De leerlingen zitten niet thuis te verpieteren op een zolderkamer.’

Sam de Graaff
null Beeld ANP
Beeld ANP

1. Dus de scholen mogen weer open?

Klopt. Vanaf begin deze week, per maandag 31 mei, hebben scholen toestemming om al hun leerlingen te ontvangen. Zelfs de 1,5 meterregel geldt alleen nog ten opzichte van het onderwijspersoneel, niet voor de scholieren onderling. Het Outbreak Management Team heeft geconcludeerd dat het risico op besmettingen niet groter is dan in de huidige situatie als leerlingen zich twee keer per week laten testen.

Demissionair onderwijsminister Arie Slob is dolblij met deze ontwikkelingen, zo liet hij weten bij de presentatie van de plannen. “Er gaat niets boven les op school. Daar leren leerlingen het beste. Dat scholieren dit schooljaar nog minimaal zes weken volledig fysiek onderwijs krijgen, maakt een groot verschil.”

2. Zijn scholen blij dat ze weer open mogen?

Belangrijk: ‘mogen’ is iets anders dan ‘moeten’. Waar scholen sinds deze week hun deuren ‘mogen’ openen, is het vanaf maandag 7 juni verplicht. Ten minste een deel van de schoolbesturen hebben hun bedenkingen over die verplichte heropening. De Inspectie van het Onderwijs heeft tientallen meldingen ontvangen over middelbare scholen die niet van plan zijn om deze of volgende week weer volledig open te gaan.

Bij sommige scholen bestaat bijvoorbeeld twijfel of leerlingen zich zullen houden aan het tweewekelijkse testregime, of ze vinden dat een dergelijke grote verandering aan het einde van het schooljaar te veel onrust veroorzaakt.

3. Wat doen scholen in Amsterdam?

Een duidelijk overzicht van wat welke school precies gaat doen, is er niet. Het IJburg College is sinds maandag bijvoorbeeld weer geopend, en deed dat onder toeziend oog van minister Slob. Andere scholen twijfelen, of gaan op de huidige voet verder. Dat wil zeggen: met hybride lessen, deels online en deels fysiek.

Er zijn scholen die niets zien in een heropening op 7 juni, zoals twee middelbare scholen in Amstelveen. ‘Uiteraard zijn wij allemaal heel blij dat het met het aantal besmettingen en ziekenhuis- en ic-opnames de goede kant op gaat, maar wij zijn er nog niet,’ schreef de leiding van het Amstelveen College bijvoorbeeld aan leerlingen, ouders en verzorgers. Op het Keizer Karel College, eveneens in Amstelveen, ligt het voorstel om vanaf 7 juni hybride les te blijven geven bij de medezeggenschapsraad.

4. Wat vinden docenten?

Uiteraard zijn er voor- en tegenstanders van een heropening, net als onder de schoolbesturen. Woordvoerder Rob Voorwinden van de Algemene Onderwijsbond (AOb) ziet dat ook onderwijspersoneel twijfelt over de testdiscipline van de scholieren. “Scholen kunnen de tests niet verplicht stellen of controleren, ze mogen zelfs niet vragen of leerlingen zich er wel aan houden,” zegt hij.

Ook een punt van zorg: het afstand houden. Dat de leerlingen weer bij elkaar in de buurt mogen komen is één, maar hoe moet de kantinejuffrouw werken in een overvolle aula? “In de klassen is het nog te doen, horen we. Maar zodra leerlingen de gang op stuiven, is het een ander verhaal.”

Laat de situatie zoals ze is, schreef een vijftal onderwijsbonden daarom vorige week in een brief aan de Tweede Kamer. Op dit moment gaan leerlingen ongeveer 2,5 dag per week naar school. Waarom zouden ze juist nu, met de vakantie en de toetsweken aanstaande, risico nemen? “De leerlingen zitten niet thuis te verpieteren op een zolderkamer en er is geen avondklok meer,” zegt ook woordvoerder Voorwinden. “Laten we de huidige situatie tot de zomer in stand houden.”

5. Wat gebeurt er als scholen toch dicht blijven?

Dat is de vraag. In elk geval kunnen ze de Inspectie van het Onderwijs op de stoep verwachten. Die gaat in gesprek met het weigerende schoolbestuur. Ze bekijken of er legitieme redenen zijn waarom de school niet open kan. Zit de helft van de docenten bijvoorbeeld ziek thuis? Maar wat er gebeurt als die legitieme redenen ontbreken, konden voorlichters van zowel de inspectie als het ministerie van Onderwijs niet zeggen. “We gaan ervan uit dat ze eruit komen,” stelt die laatste.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden