Update

Snelwegblokkade A12 voorbij, zo'n 700 klimaatactivisten aangehouden

De politie begon rond 18.00 uur aan het ontruimen van de snelweg A12 in Den Haag, die sinds het middaguur door demonstranten van Extinction Rebellion (XR) werd geblokkeerd. Demonstranten werden van de snelweg gehaald en in bussen gezet. Rond 20.00 kwam er een einde aan de wegblokkade.

ANP
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) bij de ingang van de tunnelbak van de A12.  Beeld ANP
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) bij de ingang van de tunnelbak van de A12.Beeld ANP

Zo’n 700 klimaatactivisten zijn bij de demonstratie aangehouden, meldt de politie.

De politie probeerde eerder actievoerders van de weg af te krijgen door ze nat te spuiten met waterkanonnen.

De gemeente had gemeld dat de demonstratie om 17.00 uur afgelopen moest zijn. “Daarna zal de politie maatregelen treffen om de omgeving vrij te maken.” Sommige actievoerders ketenden zich aan elkaar vast waardoor het voor de politie werk opleverde om ze van elkaar los te maken. “Doel is om de weg voor het donker weer vrij te hebben,” meldde de gemeente eerder zaterdag op Twitter.

Medische hulp

Bij de demonstratie zijn vier actievoerders van Extinction Rebellion onwel geworden. De gemeente laat weten dat zij bij de blokkade op de A12 en bij het station in Den Haag waren. De demonstranten zijn geholpen door de ambulancedienst.

De brandweer en hulpverleningsorganisatie GHOR Haaglanden hadden een tent neergezet op de Zuid Hollandlaan in Den Haag voor medische controle. Daar zijn veertien demonstranten langsgekomen voor controle en verzorging. De actievoerders konden hier ook droge kleding krijgen als zij nat waren geworden van het waterkanon bij de demonstratie.

Eerdere blokkades

De actiegroep blokkeerde de A12 vijf keer eerder. Bij de recentste blokkade van 28 januari waren zo’n duizend activisten aanwezig op de snelweg, 768 van hen werden gearresteerd. Langs de weg stonden volgens XR nog eens 2000 mensen die de actie aanmoedigden.

Volgens XR geeft Nederland ieder jaar zo’n 17,5 miljard euro subsidie aan fossiele projecten en staat dit effectief beleid tegen klimaatverandering in de weg.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden