Snakken naar regen: ‘Grootste droogte in ruim 40 jaar’

Alle waterbeheerders in Nederland snakken naar flinke regenbuien in juni, want het is veel en veel te droog. Beken en sloten vallen droog, het grondwater zakt ver weg en de waterkwaliteit neemt af. En de zomer moet nog beginnen.

Maarten van Ast
Veendijken kunnen door de droogte sneller krimpen en barsten dan andere dijken. Beeld ANP
Veendijken kunnen door de droogte sneller krimpen en barsten dan andere dijken.Beeld ANP

Hoewel het zondag in grote delen van Nederland regent, is dat niet genoeg om de droogte het hoofd te bieden. “We maken de droogste meimaand uit de geschiedenis mee,” aldus waterschap Brabantse Delta.

Wetenschappers, waterschappen en drinkwaterbedrijven pleiten voor fundamentele hervormingen van het watersysteem in Nederland. “We moeten zuiniger zijn met water, het beschikbare water beter verdelen en onze systemen klimaatbestendig maken,” waarschuwt Dirk-Siert Schoonman, bestuurslid van de Unie van Waterschappen.

Drinkwater

“De maatregelen die we nu steeds eerder nemen tegen de droogte, zijn niet voldoende om in de toekomst altijd en overal zoetwater te kunnen garanderen.” Zoetwater is belangrijk voor het drinkwater en de teelten.

Waterschappen zijn op veel plekken in Nederland al bezig met het ‘robuuster’ maken van het watersysteem. Zo laat waterschap Vechtstromen in het Twentse Vasse water trapsgewijs naar beneden stromen. In de watergangen zijn zandzakken gelegd om de afvoer te reguleren. “We zien al wat resultaten. Er staat nog bijna overal water in de sloot en het water komt nog bijna overal over de stuwen heen.” Als slootwater niet meer over de stuwen stroomt, mag er niet meer gesproeid worden.

Maatregelen

Het tekort aan regen is in deze meimaand snel opgelopen en is volgens de schappen nu groter dan in recordjaar 1976. Daarom zijn bijna elke dag nieuwe maatregelen nodig tegen uitdroging van de bodem.

Waterschap Zuiderzeeland stuurt op verzoek van Rijkswaterstaat water uit het IJsselmeer naar de Randmeren. Het hoogheemraadschap van Delfland breidt de inspectie van droogtegevoelige veendijken uit. Ook muskusrattenbestrijders gaan nu controleren op scheuren en gaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden