Smeer je goed in: het wordt de komende dagen koud maar zonnig

De temperatuur is aan de lage kant, maar de zon schijnt flink komende dagen. Door de hoge zonkracht kan een lichte huid al verbranden in een kwartier.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De temperaturen zijn aan de frisse kant tot aan het eind van deze week. Woensdag en donderdag is het maximaal 11 graden in het noorden en 15 in het zuiden. Vrijdag en zaterdag wordt het warmer, voorspelt Weeronline.

De zon schijnt over het algemeen flink, al wordt hij af en toe afgeschermd door wolken. Uit de wind is het voor het gevoel heel aangenaam om in de tuin of op het balkon van de zon te genieten. Maar ook bij koud, zonnig weer is het belangrijk je goed in te smeren met zonnebrand. Het is niet waar dat je bij een lagere temperatuur minder snel verbrandt.

“De hoogte van de zonkracht heeft niets met de temperatuur te maken,” legde meteoroloog Jaco van Wezel van Weeronline eerder uit. “Het gaat om een combinatie van verschillende factoren. Als het percentage vocht in de lucht hoger is, dan filtert dat meer UV-straling uit het licht. Bovendien verschilt de dikte van de ozonlaag per dag: hoe dikker die laag is, hoe lager de zonkracht. De hoeveelheid en het soort bewolking hebben ook invloed op de sterkte van de zon.”

Zonkracht

De zonkracht is de komende tijd zes. Dat betekent dat een lichte huid al na ongeveer een kwartier kan verbranden. In het weekend kan de uv-index in het zuiden zelfs zeven zijn en dat is bijzonder hoog voor de tijd van het jaar. Een lichte huid kan dan al in tien minuten verbranden. Halverwege mei is zonkracht vijf of zes gebruikelijk.

Wel verbrand je sneller wanneer je op een luchtbed dobbert, met een bootje vaart of als je langs het water loopt. Het water werkt als een soort spiegel, waardoor extra veel zonnestralen de huid bereiken. Ook op een zandstrand verbrand je sneller, aangezien zand een deel van het zonlicht weerkaatst.

Voor volgende week is warmer weer voorspeld. Ook dan blijft de zonkracht hoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden