Slob schiet huis-aan-huiskranten te hulp met coronasteunfonds

Huis-aan-huiskranten en lokale publieke omroepen die door de coronacrisis plots amper nog advertentie-inkomsten hebben, krijgen een bijdrage van tussen de 4000 en enkele tienduizenden euro’s. In totaal trekt minister Arie Slob (Media) eenmalig 11 miljoen euro uit om deze media te hulp te schieten.

Hanneke Keultjes
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. Beeld ANP/Bart Maat
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.Beeld ANP/Bart Maat

“Zeker in deze tijd is het belangrijk dat mensen weten wat er in hun nabije omgeving speelt”, vindt Slob. “Lokale media zijn hiervoor cruciaal en moeten daarom goed kunnen functioneren. Daarom help ik waar de nood het hoogst is.”

Oplage en bereik

Het tijdelijke steunfonds betaalt uit afhankelijk van oplage en bereik. Hoe meer huishouders een medium bereikt, hoe hoger de bijdrage. Zo kan een lokale publieke omroep die zo’n 20.000 huishoudens bereikt, rekenen op 6.600 euro. Een grotere lokale omroep met een bereik van 50.000 huishoudens krijgt 16.500 euro. Een huis-aan-huiskrant met een oplage van 20.000 krijgt een bijdrage van 13.200 euro, een oplage van 50.000 levert 33.000 euro op. Media kunnen zich van 11 tot en met 19 april melden bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Reclame

De lokale media zijn afhankelijk van reclame-inkomsten, maar vanwege het coronavirus wordt er nauwelijks meer geadverteerd. Huis-aan-huiskranten hebben geen abonnees om teruglopende inkomsten op te vangen, omdat ze gratis worden verspreid. Volgens Slob hebben zij ook vaak ‘zeer beperkte reserves’. De bewindsman zegt ervan uit te gaan ‘dat gemeenten een bijdrage leveren door bijvoorbeeld geld te geven of door advertenties in te kopen’. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de lokale media, stelt hij. “Ook heb ik de provincies gevraagd te helpen.’’

Zzp

Slob wijst erop dat landelijke mediaorganisaties en freelancejournalisten die in geldproblemen zijn gekomen, gebruik kunnen maken van de eerdere steunmaatregelen die het kabinet nam voor bijvoorbeeld zzp’ers. Ook steekt de Regionale Publieke Omroep 2 miljoen euro in de regionale en lokale journalistiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden