Nieuws

Slecht nieuws voor onze koopkracht: de dollar wordt steeds meer waard

De Amerikaanse dollar is aan een flinke opmars bezig. Inmiddels is de euro nog maar een cent meer waard dan de dollar, en dat is geen goed nieuws.

Peet Vogels
Het is inmiddels bijna twintig jaar geleden dat de dollar en de euro evenveel waard waren.
 Beeld Yuriko Nakao/REUTERS
Het is inmiddels bijna twintig jaar geleden dat de dollar en de euro evenveel waard waren.Beeld Yuriko Nakao/REUTERS

Het is een extra tegenvaller voor de consumenten in de eurozone. Juist nu de inflatie al hoog is, zorgt de zwakke euro voor extra hoge prijzen. Dat komt omdat in de internationale handel veelal in dollars wordt afgerekend. En hoe sterker de dollar, hoe meer euro’s er moeten worden afgerekend.

Dat betekent dat een vat olie bijvoorbeeld de afgelopen weken al zo’n 8 procent duurder is geworden. Dat komt puur door de lagere wisselkoers. De koopkracht van de burgers krijgt dus een extra tik door de zwakke euro, of de sterke dollar.

Dollar en euro bijna evenveel waard

De pariteit – zoals het heet als beide munten evenveel waard zijn – zal binnenkort bereikt worden, verwachten economen. Het is inmiddels bijna twintig jaar geleden dat de dollar en de euro evenveel waard waren, in december 2002.

Hoever de euro zal zakken, is niet te voorspellen. Maar dat de Europese eenheidsmunt nog verder kan zakken, is duidelijk. Dat is te verklaren door de rente en recessievrees. De Amerikaanse economie groeit harder dan die van Europa. Maar die snelle groei heeft een schaduwzijde: de inflatie loopt hard op.

Renteverhogingen

Om die inflatie te bestrijden verhoogt de Fed, de Amerikaanse centrale bank, de rente. Een hogere rente koelt de economie wat af, omdat er minder krediet verstrekt wordt aan bedrijven en consumenten. En als de vraag afkoelt, kunnen de prijzen weer wat dalen.

De Europese Centrale Bank (ECB) volgt dit pad ook min of meer. Ook hier gaat de rente omhoog om de inflatie te bestrijden. Maar de Fed doet het net wat agressiever, door de rente meer en sneller te verhogen. Daardoor wordt de dollar aantrekkelijker om in te beleggen en dat duwt de koers weer omhoog.

Recessievrees

Daarnaast is er ook een recessievrees, door de oorlog in Oekraïne. Daar heeft vooral Europa veel last van, omdat we erg afhankelijk zijn van Russische olie en gas. Die aanvoer wordt afgeknepen, waardoor de kans op een recessie fors toeneemt. De verwachting is dat de ECB daarom minder scheutig zal zijn met renteverhogingen. Dat zou de recessie nog dieper maken, wordt gevreesd.

Wat ook nog meespeelt is de functie van de dollar als veilige haven. In tijden van onzekerheid vluchten beleggers in de dollar, de Japanse yen of de Zwitserse franc. Dat gebeurt nu ook, wat de dollar een extra zetje geeft.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden