PlusNieuws

Sinterklaas komt aan, met een hoe dan ook historische intocht

2020 is ook voor de jongste kinderen een taai jaar, maar na vandaag even een taai-taai-jaar. Sinterklaas komt aan, met een hoe dan ook historische intocht.

Jeroen Schmale en Cyril Rosman
Bij Paleis Soestdijk worden televisieopnames gemaakt van Het Sinterklaasjournaal. Beeld ANP
Bij Paleis Soestdijk worden televisieopnames gemaakt van Het Sinterklaasjournaal.Beeld ANP

Het is niet de eerste keer dat hele gezinnen massaal voor de televisie kruipen dit jaar. Maar na alle persconferenties en toespraken over corona, besmettingscijfers en ic-bezetting, gaat het vanaf 12.00 uur op NPO3 eindelijk eens over golven die ons iets moois brengen: Pakjesboot 12, met Sinterklaas, zijn pieten, paard Ozosnel, cadeaus en lekkers.

Militaire operatie

Aan het einde van dat jaar is er één feestelijke zekerheid: Sinterklaas komt gewoon naar Nederland. Ook anders dan normaal, want de intocht van vandaag is zonder publiek en om die reden waarschijnlijk afgelopen week al opgenomen. Details zijn niet bekend, betrokken NTR-medewerkers mochten ook tegen hun geliefden niets kwijt over de haast militaire operatie. Zonder concurrentie van publieke, lokale intochten en sportcompetities worden de kijkcijfers zonder twijfel veel hoger dan in de afgelopen jaren, toen de nationale intocht ook al rond de twee miljoen kijkers en hypernerveuze kijkertjes trok.

“Een historische intocht,’’ stelt televisie-expert Bert van der Veer, die zich ‘niet anders kan herinneren dan dat de intocht rechtstreeks op tv kwam’. “Vanaf dat de tv live kan, was het zo. Al met Mies Bouwman in de jaren 50. Ik herinner me een intocht in Middelburg en de daaropvolgende commotie omdat een bakker voor de camera reclame maakte voor zijn zaak.’’

Sereen

Van der Veer hoopt met heel Nederland dat de stille intocht eenmalig is. “Ik denk wel dat de makers een bepaalde thrill missen, nu het zo gaat. Aan de andere kant kan het heel mooi worden, heel sereen. Misschien een bijzondere vergelijking, maar ik heb de afgelopen weken ook echt genoten van de wielrenners die in de Ronde van Spanje bergen beklommen waar het zo rustig was, zonder het doorgedraaide publiek. Het zag er gewoonweg heel anders uit.’’

De voorpret de afgelopen dagen was al heerlijk, dankzij het Sinterklaasjournaal. Blozende kinderwangen van opwinding, diepe fronzen op nog rimpelloze voorhoofdjes, gesprekken aan de eettafel over de kolen op de Pakjesboot die op waren en de koers richting Zwalk: de mogelijke aankomstplaats, waarvan niemand weet waar het precies ligt, met een burgemeester die oudere kijkers aan een iets te snel pratende televisiepresentator deed denken. Veel betere onderwerpen boven de boontjes en aardappelen dan groepsimmuniteit en de reproductiefactor.

Intochten

Ondanks de coronamaatregelen proberen sinterklaascomités er door het land heen nog het beste van te maken. Zo komt Sinterklaas morgen, de dag na de landelijke intocht, toch gewoon in Amsterdam aan. Waar dat normaal gesproken een enorm evenement is met duizenden kinderen, is de aankomst nu op een geheime locatie. Aanwezig: Sinterklaas, wat pieten, burgemeester Halsema, de kinderburgemeester van de stad en een cameraploeg van de lokale zender AT5. Die zender brengt de aankomst (op een geheime locatie) live in beeld. ‘Door geen locaties te noemen’, wil het Amsterdamse intochtcomité voorkomen dat er alsnog ouders met kinderen komen kijken. Waar normaal gesproken 1100 vrijwilligers bezig zijn met de intocht, zijn er dit weekend maximaal 26 mensen aanwezig bij de aankomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden