Nieuws

Sigrid Kaag lijkt verzekerd van lijsttrekkerschap D66

D66-minister Sigrid Kaag wil lijsttrekker worden voor D66. Die rol lijkt haar niet meer te kunnen ontgaan, omdat fractievoorzitter Rob Jetten zich niet zal kandideren.

Jan Hoedeman
Sigrid Kaag. Beeld ANP
Sigrid Kaag.Beeld ANP

In een interview zegt Kaag te hopen dat ze de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland wordt. “Als ik word verkozen door de leden tot D66-lijsttrekker, dan gaan we ook met de partij voor het hoogste ambt.” Wel benadrukt ze dat mensen haar moeten kiezen om wie ze is, niet omdat ze een vrouw is.

Ingewijden verwachten dat D66-fractieleider Rob Jetten vandaag al zijn steun voor Kaag zal uitspreken. De verwachting is dat zich geen zware kandidaat zal melden voor een interne lijsttrekkersstrijd. Daarmee lijkt Kaag verzekerd van het lijsttrekkerschap voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021.

In februari van dit jaar was Kaag op handelsmissie in Israël en de Palestijnse gebieden en vond daar de rust om haar besluit te nemen. “Ik steek mijn nek uit. Ik vind D66 te belangrijk. Het leiderschap van D66 is een groot goed, zeker in het tijdsgewricht waarin we leven.”

Gematigd

Kaag zegt op te willen komen voor de gematigde kiezer. “De meeste mensen die gematigd zijn verwachten dat de publieke zaak voor hen is, met hen en van hen. Dat we daar de antwoorden samen vinden vanuit een gematigdheid die daarin een heel belangrijk element is.”

Met de kandidaatstelling kan Kaag de derde vrouwelijke lijsttrekker worden. Zaterdag werd Lilian Marijnissen tot lijsttrekker van de SP gekozen en vorige week werd bekend dat Esther Ouwehand de Partij voor de Dieren gaat aanvoeren.

Het proces van de opvolging van Pechtold is vorig najaar enkele maanden na zijn vertrek ingezet. Op de werkkamer van vice-premier Kajsa Ollongren op Binnenlandse Zaken kwamen minister Wouter Koolmees, fractieleider Rob Jetten en Kaag bij elkaar. Koolmees, die zelf geen enkele aspiratie had, stelde voor elkaar niet te verrassen over de ambities. Door de langdurige ziekte van Ollongren nam zij bij terugkeer de handschoen niet op.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden