Update

Sigrid Kaag doet aangifte tegen Willem Engel na online verspreiden van haar adres

D66-leider Sigrid Kaag gaat aangifte doen tegen corona-activist Willem Engel, omdat die zondag haar privéadres heeft gepubliceerd op Twitter. Dat laat een woordvoerder van de partij desgevraagd weten. Volgens Engel liggen deze adresgegevens allang op straat.

Edwin van der Aa
Willem Engel heeft in een post op Twitter de adresgegevens van D66-leider Sigrid Kaag verspreid. Beeld BELGA
Willem Engel heeft in een post op Twitter de adresgegevens van D66-leider Sigrid Kaag verspreid.Beeld BELGA

Engel, die ruim 14.000 volgers heeft op Twitter, schreef tegen enen zondagmiddag: ‘Nog even over Sigrid Kaag: het is wellicht privé, bij voorbaat excuus. Gezien de terrorismefinanciering en de banden met de Open Society Foundation die ook in sommige landen als een terroristische organisatie wordt gezien, willen wij weten op wie zijn naam deze woning staat.’

Bij de tekst staat een plaatje met een verzoek om informatie uit het Kadaster, waarbij de postcode en het huisnummer van Sigrid Kaag worden vermeld. Deze informatie is niet onzichtbaar gemaakt, tot woede van tientallen online lezers. ‘Gerapporteerd, idioot’, klinkt het. En: ‘Kijkt het OM mee?’

Niet verwijderd

Onmiddellijk daarna stuurde Engel een bericht waarin hij stelt dat dit ‘op geen enkele manier een oproep of aanzet tot intimidatie of geweld of bedreiging is'. ‘Wij zijn de nette mensen. Het gaat hier om transparantie van iemand die minister van Financiën wordt. Zijn er geldstromen met buitenlandse organisaties die chantabel zouden maken? Graag openheid.’ De adresgegevens van Kaag zijn echter niet verwijderd.

Openbaarmaking van de adresgegevens van Kaag is juist nu saillant, omdat eerder deze week al een bedreigende situatie ontstond bij het huis van de D66-leider. Een bekende coronademonstrant werd in het centrum van Den Haag opgepakt, nadat hij een fakkeltocht hield richting de woning van Kaag. Ook belde de man - die eerder Hugo de Jonge lastigviel - aan en riep door de brievenbus dat hij met Kaag wilde praten. Het hele incident werd gefilmd en op sociale media geplaatst.

Volgende keer

Engel laat telefonisch weten het ‘typisch’ te vinden dat de discussie nu alleen maar gaat over de gepubliceerde adresgegevens van Kaag. “Dit was misschien te voorkomen geweest als ik de gegevens had geblurd, dus dat zal ik de volgende keer doen.” De activist zegt ook nog dat de positieve coronatest waardoor de D66-leider nu thuis zit, ‘bullshit’ en ‘oplichting’ is aangezien ze geen ziekteklachten zou hebben.

Verder benadrukt Engel dat hij de Kadaster-informatie niet zelf heeft opgevraagd, maar toegestuurd heeft gekregen. Vervolgens bleek dat het dossier van Kaag afgeschermd is. “Dat is onwenselijk bij iemand die minister van Financiën wordt.” Over het fakkelverhaal zegt de activist: “Ze is niet bedreigd, ze heeft de situatie als bedreigend ervaren. Al vond ik het wel een hele domme eenmansactie. Ik zou waarschijnlijk ook de politie hebben gebeld.”

Een woordvoerder van D66 zegt in reactie op de openbaarmaking van de adresgegevens van Kaag: “Je kunt melden dat er aangifte zal worden gedaan.” Engel zelf stelt dat iedereen sinds het filmpje van eerder deze week al weet waar Sigrid Kaag woont, dus dat van een schending van de privacy helemaal geen sprake meer is. Daarnaast zou ze tijdens een documentaire die een tijdje geleden werd uitgezonden op de publieke omroep al ‘uitgebreid in en rond haar huis lopen en daar trots over vertellen’. “Er is helemaal geen geheim.”

Inmiddels heeft Twitter aan Engel laten weten dat enkele functies van zijn account twaalf uur lang zijn ingeperkt. Ook is het omstreden bericht verwijderd van de online dienst.

Het bericht op Twitter van Willem Engel. Uit privacyoverwegingen zijn de adresgegevens hier door Het Parool wél onzichtbaar gemaakt. Beeld Twitter
Het bericht op Twitter van Willem Engel. Uit privacyoverwegingen zijn de adresgegevens hier door Het Parool wél onzichtbaar gemaakt.Beeld Twitter

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden