‘Shell haalt eigen uitstootdoelen niet’

Shell gaat volgens een nieuw klimaatrapport zijn eigen uitstootdoelen niet halen. Het olie- en gasconcern zou ook ver achterlopen op het rechtbankvonnis in de door Milieudefensie aangespannen zaak.

De raffinaderij van Shell in Pernis. Beeld ANP
De raffinaderij van Shell in Pernis.Beeld ANP

Shells uitstoot zal volgens onderzoeksbureau Global Climate Insights tot 2030 nog toenemen, terwijl het bedrijf door de Nederlandse rechter is verplichte de uitstoot 45 procent te verminderen.

In een reactie zegt Shell dat het onderzoeksbureau conclusies trekt die ‘zeer speculatief’ zijn. “We hebben altijd gezegd dat de plannen die we nu hebben ons niet naar netto nul uitstoot gaan brengen.”

Er zouden op termijn nieuwe plannen moeten komen, zegt Shell. Het bedrijf heeft tot nu toe gezegd zijn uitstoot geleidelijk te verminderen, om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Maar alle van het bedrijf bekende doelen na 2022 lijkt het concern volgens het onderzoeksrapport niet te gaan halen.

Het bedrijf heeft geen streefpercentage waarmee het zijn uitstoot in 2030 verminderd wil hebben. Wel wil Shell de voor olie- en gaswinning gebruikte energie tegen die tijd met een vijfde hebben verlaagd. Volgens Global Climate Insights lijkt Shell dat doel met 3 procent te gaan missen.

Shell is van plan zijn olieproductie terug te schroeven, in tegenstelling tot de winning van gas. De uitstoot van die brandstof neemt de komende tien jaar nog 66 procent toe. Daardoor ziet het ernaar uit dat de netto broeikasgasuitstoot van Shell 4,4 procent zal stijgen, aldus het rapport.

Shell en de producten die het verkocht hadden in 2019 eenzelfde CO2-uitstoot als Rusland, het land met de op drie na grootste uitstoot ter wereld.

Zand in de ogen

De rechtbank in Den Haag bepaalde eind mei dat het olie- en gasbedrijf verplicht is de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch te verminderen. In 2030 moet die uitstoot met 45 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2019, zo bepaalden de rechters. Shell gaat in beroep tegen die uitspraak, maar moet tot de behandeling daarvan wel al actie ondernemen.

Milieudefensie, die de rechtszaak tegen het olie- en gasconcern had aangespannen, noemt de uitkomsten van het rapport ‘erger dan we vreesden’. “De analyses laten zien dat Shell de wereld de afgelopen maanden zand in de ogen heeft gestrooid en bevestigen onze vrees dat het bedrijf zich niet houdt aan het vonnis,” zegt Donald Pols, directeur van Milieudefensie. “Het is noodzakelijk dat Shell met een heel nieuwe strategie komt, een zonder olie en gas.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden