Sharon Dijksma voorgedragen als nieuwe burgemeester van Utrecht

Sharon Dijksma (PvdA) wordt de nieuwe burgemeester van Utrecht. De Amsterdamse wethouder volgt Jan van Zanen op die Utrecht verruilde voor Den Haag.

Het Parool
Wethouder verkeer & vervoer, luchtkwaliteit en water, Sharon Dijksma. Beeld ANP
Wethouder verkeer & vervoer, luchtkwaliteit en water, Sharon Dijksma.Beeld ANP

De gemeenteraad had de voorkeur voor haar uit de poule van in totaal 27 kandidaten. Er solliciteerden elf vrouwen en zestien mannen. Utrechters spraken van begin af aan hun voorkeur uit voor een vrouwelijke burgemeester.

Een vertrouwenscommissie droeg dinsdagavond twee namen voor. De raad gaf uiteindelijk de doorslag. Volgens de commissie voldoet Dijksma als beste aan de profielschets, de schaap met vijf poten, die de raad zocht. “Ze is een aanjager. Iemand die handelt met praktische wijsheid en zelfbewustzijn,” zo luidt de onderbouwing.

Applaus

Dijksma werd met luid applaus ontvangen door de raad. “Ik moet eerlijk zeggen, fantastisch. Ontzettend veel dank,” reageerde ze via een videoverbinding. “Ik wil dolgraag een burgemeester voor alle Utrechters zijn. Ik kan niet wachten om niet alleen alle raadsleden, maar ook alle inwoners van de stad te ontmoeten.”

“Het is een lastige tijd, dat zullen veel mensen ervaren, maar het is wel belangrijk dat we er met z’n allen gaan staan en de hoop voor de toekomst levend gaan houden. Ik zou willen zeggen: ik zie ernaar uit. We zullen met het gezin, samen, heel snel richting Utrecht komen om te gaan wonen in deze prachtige stad.”

Politiek dier

Dijksma is van jongs af aan al actief in de politiek. Ze begon haar politieke loopbaan in 1992 bij de Jonge Socialisten. Twee jaar later maakte ze haar entree als toen jongste kamerlid ooit.

Na flink wat jaren in de kamer was ze van 2007 tot 2010 en van 2012 tot 2017 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu in twee kabinetten.

In 2018 nam Dijksma afscheid als Kamerlid om als wethouder aan de slag te gaan in Amsterdam. ‘Met pijn in het hart verlaat ik Amsterdam. Een stad die me dierbaar is geworden. Ik heb met veel plezier gewerkt aan alles wat er rijdt en vaart. Ben trots op mijn team en wat we hebben bereikt. Vooral ook tijdens deze moeilijke tijd, met veel impact op het ov,’ reageerde Dijksma na haar uitverkiezing op Twitter.

CV Dijksma

1991-1994 Jonge Socialisten
1994-2007 Tweede Kamerlid PvdA
2007-2010 Staatssecretaris Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
2010-2012 Tweede Kamerlid PvdA
2012 kandidaat burgemeester Nijmegen (verliest van Hubert Bruls)
2012-2017 staatssecretaris (eerst Economische Zaken, later Infrastructuur)
2017-2018 Tweede Kamerlid PvdA
2018-heden Wethouder Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit in ­Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden