SGP lijkt abonnement op drie zetels met vier jaar te verlengen

Al sinds de verkiezingen van 2017 wordt bij de SGP gehoopt, nee, gebeden voor de historische vierde zetel. Het zou een record zijn, nog nooit in haar 103-jarig bestaan haalde de partij zoveel zetels. Op basis van de eerste exitpoll lijkt het ook dit keer niet te zijn gelukt.

Sander van Mersbergen en Hanneke Keultjes
SGP-leider Kees van der Staaij vertrok vanochtend met de SGP-campagnetruc uit zijn geboortedorp Benthuizen.  Beeld EPA
SGP-leider Kees van der Staaij vertrok vanochtend met de SGP-campagnetruc uit zijn geboortedorp Benthuizen.Beeld EPA

Een partij zo stabiel als de SGP, kom er in Den Haag maar eens om. Al sinds 2012 hebben de orthodox-christelijken drie zetels in de Tweede Kamer, dankzij een hondstrouwe achterban en een heel eigen geluid. Tegen abortus en euthanasie en kritisch op Europa en de avondklok – SGP-leider Kees van der Staaij was een van de weinige Kamerleden die het kabinet waarschuwde voor de gebrekkige wettelijke grondslag, iets waar de rechter hem later gelijk in gaf. Toch noemt de partij zich geen oppositiepartij: de SGP wil graag ‘constructief’ zijn.

Trekt de oudste partij van Nederland normaal gesproken volle zalen met hun partijdagen (inclusief indrukwekkende samenzang), corona stak daar een stokje voor. De SGP bedacht een list en lanceerde Studio SGP, een wekelijkse talkshow op YouTube. Met succes: de vrijdagavondse shows worden gemiddeld zo’n 16.000 keer bekeken, met de kerstspecial met Van der Staaij en zijn vrouw Marlies als kijkcijferkanon - die kreeg zo’n 88.000 views.

Afgekeken

Studio SGP werd, zo bekende campagneleider André Flach, afgekeken van het FVD Journaal van Forum voor Democratie. Die partij had aantrekkingskracht op SGP’ers, die dachten met een grote, seculier-conservatieve partij een deel van het gedachtegoed te kunnen realiseren.

Ook Van der Staaij hoopte na de Provinciale Statenverkiezingen van 2019, waarbij Forum de grootste partij werd, op een samenwerking met de partij van Thierry Baudet in de Eerste Kamer om het kabinet ‘naar rechts’ te trekken. Na de uitgelekte racistische en antisemitische berichten uit appgroepjes van Forum leek die liefde over: volgens Van der Staaij zette de partij zichzelf daarmee ‘buitenspel’.

De partij weet zich altijd in de kijker te spelen. Ook in deze campagne waren er opvallende programmapunten (1000 euro bonus voor de vierde boreling binnen een gezin en de terugkeer van de doodstraf) en een ludieke billboardcampagne tegen overspelreclames.

De eerste exitpoll suggereert dat de partij het ook de komende vier jaar met drie parlementariërs moet stellen, maar de SGP zal hopen dat het tellen van de briefstemmen nog een extra zeteltje oplevert.

Studio SGP Beeld screenshot
Studio SGPBeeld screenshot

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden