Nieuws

SER-voorzitter Mariëtte Hamer (PvdA) beoogd informateur

De formatie gaat waarschijnlijk begeleid worden door Mariëtte Hamer. Dat melden bronnen in Den Haag.

Tobias den Hartog en Jan Hoedeman
SER- voorzitter Mariëtte Hamer. Beeld ANP
SER- voorzitter Mariëtte Hamer.Beeld ANP

Hamer – prominent lid van de PvdA – is momenteel voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), het adviesorgaan dat werkgevers en werknemers verenigt en adviezen uitbrengt aan het kabinet. Politieke bagage brengt ze ook mee: ze zat ruim zes jaar in de Kamer voor de PvdA, de partij die ze ook leidde als fractievoorzitter.

Ze wordt waarschijnlijk woensdag, als er een debat in de Tweede Kamer is over de formatie, formeel gevraagd voor de functie van informateur. Fractieleiders van partijen zijn al gepolst over haar benoeming en daar lijkt voldoende draagvlak voor te zijn.

Eerder kwam Hamer al in beeld bij de formatie, maar toen nog als adviseur van Herman Tjeenk Willink, die ze nu naar alle waarschijnlijkheid zal opvolgen. Ze kwam toen langs als voorzitter van de SER om te spreken over de coronacrisis en werkgelegenheid.

Haar benoeming sluit naadloos aan bij het advies van voorganger Tjeenk Willink: ze heeft een sociaal economisch profiel én voldoende afstand van de huidige politieke kopstukken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden