Senaat voor motie van afkeuring tegen minister Ollongren

De Eerste Kamer blijft op ramkoers liggen met minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Nu de bewindsvrouw blijft weigeren de huren te bevriezen, heeft de SP een motie van afkeuring ingediend.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.Beeld ANP

Het is al de derde motie die Ollongren afgelopen maanden voor haar kiezen krijgt over de huren. De Senaat wil huurders beschermen tegen de zware gevolgen van de coronacrisis en eist dat het kabinet de huren in de sociale en vrije sector per 1 juli tijdelijk bevriest.

De D66-bewindsvrouw ziet dat niet zitten. Ollongren wijst er onder meer op dat huurders die werkloos zijn geraakt al uitstel of huurverlaging kunnen krijgen bij hun corporatie of huurbaas. Een meerderheid in de Senaat vindt dat echter onvoldoende. “Nu de minister ons verzoek blijft afwijzen, niet reageert op de moties kunnen we als Kamer niet anders om met een motie van afkeuring te komen ter bescherming van de eigen positie.” Volgens Kox neemt Ollongren de Senaat niet serieus en beweegt ze zich op een ‘doodlopend spoor’. “De wissel moet om.”

Op de spits drijven

Ollongren is echter niet van zins te zwichten, met name nu de Tweede Kamer tegen een huurstop is. Ze stelt bovendien de Senaat wel degelijk tegemoet gekomen te zijn. “Ik heb aangegeven wat we allemaal doen voor huurders die in de problemen zijn geraakt.” Ze zegt de situatie bovendien scherp in de gaten houden. “Als ik in augustus en september weer met het kabinet hierover praat, wil ik geen enkele maatregel uitsluiten.”

De onwillige houding betekent dat de motie van de SP volgende week dinsdag in stemming komt. Onduidelijk is of er dan opnieuw een meerderheid voor is. De vorige motie werd gesteund door SP, Forum voor Democratie, PVV, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus en OSF.

Vraag is of alle senatoren binnen de PvdA en GroenLinks de zaak op de spits willen drijven. De VVD heeft voor de zekerheid alvast een hoofdelijke stemming aangevraagd. Dat betekent dat alle Eerste Kamer-leden hom of kuit moeten geven. De liberalen hopen dat een deel van de oppositie tegenstemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden