Senaat akkoord met invoering corona-app, lancering op 10 oktober

De Eerste Kamer is akkoord met invoering van de app CoronaMelder, die de GGD moet gaan helpen bij het bron- en contactonderzoek. Dat bleek vanmiddag tijdens een hoofdelijke stemming.

Edwin van der Aa
CoronaMelder is de app die de GGD moet gaan helpen bij bron- en contactonderzoek.  Beeld Getty Images
CoronaMelder is de app die de GGD moet gaan helpen bij bron- en contactonderzoek.Beeld Getty Images

Na meerdere dagen debatteren stemden 51 senatoren vandaag in met het voorstel tot invoering van de corona-app. Uiteindelijk waren 19 senatoren tegen het plan.

CoronaMelder controleert via bluetooth of andere telefoons dichtbij zijn. Als smartphones meer dan vijftien minuten bij elkaar in de buurt zijn, wordt een versleutelde code uitgewisseld tussen de gebruikers van de app.

Bij een coronabesmetting kunnen de patiënt en de GGD dit melden. Appgebruikers met wie codes zijn uitgewisseld, ontvangen vervolgens een melding en advies.

Vrijwillig

We moeten alles op alles zetten om versprei­ding van het virus de kop in te drukken. De app kan daarin een belangrij­ke rol spelen, hoog tijd om die nu ook in Nederland te gaan inzetten

Minister De Jonge (Volksgezondheid) heeft altijd benadrukt dat gebruik van de app vrijwillig is. Er wordt geen informatie van gebruikers of de locatie van een gebruiker opgeslagen. Bovendien mag iemand nooit, direct dan wel indirect, door wie dan ook worden gedwongen tot het gebruik van de app.

Het voorstel werd op 3 september al aangenomen door de Tweede Kamer. Nu de Eerste Kamer ook akkoord is, gaat de app 10 oktober landelijk draaien. Op die dag start ook een landelijke campagne om de app onder de aandacht te brengen. Het is al mogelijk om de toepassing te downloaden in online winkels.

Minister De Jonge: “Mooi dat het gebruik van CoronaMelder door beide Kamers wordt omarmd. We moeten alles op alles zetten om verspreiding van het virus de kop in te drukken. De app kan daarin een belangrijke rol spelen, hoog tijd om die nu ook in Nederland te gaan inzetten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden