Nieuws

Segers weerspreekt informateur: medisch-ethische kwestie nog niet opgelost

Volgens informateur Johan Remkes is de ChristenUnie bereid om heikele medisch-ethische kwesties vrij te laten aan de Tweede Kamer, maar CU-leider Segers ontkent dat meteen. Volgens Segers moeten zulke gevoelige thema’s niet aan de ‘vrije krachten’ in het parlement gelaten worden.

Informateur Johan Remkes en Gert-Jan Segers in de Stadhouderskamer voor een gesprek over de kabinetsformatie.  Beeld ANP
Informateur Johan Remkes en Gert-Jan Segers in de Stadhouderskamer voor een gesprek over de kabinetsformatie.Beeld ANP

“De heer Remkes is geen woordvoerder van mij,” zei Segers. Daarmee zet hij de onderhandelingen nu al op scherp.

Bij de ChristenUnie ligt het D66-plan voor de voltooidlevenwet uiterst gevoelig. Afgelopen week benadrukte Segers nog dat er ‘rode lijnen’ zijn als zijn partij een kabinet in stapt. D66 wil dat mensen ouder dan 75 een eind aan hun leven kunnen maken als ze dat willen. “Als ik voor mezelf kijk: stel, we dragen verantwoordelijkheid in een kabinet, de wet voltooid leven wordt aangenomen en een week na invoering gaat de eerste spuit in een volstrekt gezond lichaam. Dat zou ik heel, heel moeilijk vinden.”

Des te opvallender was het dat informateur Remkes donderdagmiddag concludeerde dat zulke medisch-ethische kwesties aan de Kamer gelaten worden. Dat zou betekenen dat de formerende partijen er niks over afspreken, waardoor het aan ieder Kamerlid zelf is om te stemmen.

“Ik heb nog niet onderhandeld,” zei Segers, die aangaf daarover geen afspraken te hebben gemaakt. “Nergens heb ik aangegeven wat ik zou willen. Onderhandelen hoort aan de onderhandelingstafel.”

Remkes maakte zijn opmerking over de ChristenUnie tijdens zijn persconferentie nadat hij zijn eindverslag had overhandigd aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden