SCP: vrouwen niet op topfuncties door deeltijd en minder overwerk

Vrouwen komen minder vaak in de top van het bedrijfsleven terecht, omdat ze minder vaak voltijd werken en minder overwerken. Tot die conclusie komt het Sociaal Cultureel Planbureau op basis van nieuw onderzoek.

Het gebouw waar ook het Sociaal Cultureel Planbureau is gevestigd. Beeld ANP
Het gebouw waar ook het Sociaal Cultureel Planbureau is gevestigd.Beeld ANP

Het SCP heeft voor de periode 2004-2018 in kaart gebracht hoe de doorstroom verloopt van twee groepen werknemers. Het ging om een groep werknemers die aan het begin van hun loopbaan staan (18 tot 35 jaar) en een groep ervaren werknemers (36 tot 65 jaar). Het resultaat is donderdag uitgebracht in het rapport ‘Verschillende wegen naar leidinggeven’.

Wat blijkt? In beide leeftijdscategorieën was van degenen die nooit leidinggeven 60 tot 70 procent vrouw. Mannen stromen veel vaker door naar leidinggevende functies: bij de topfuncties 70 tot 74 procent en bij posities in het middenmanagement 60 tot 70 procent.

Volgens het SCP blijkt uit een analyse dat ‘arbeidsduur en overwerk het sterkst samenhangen met een lagere kans van vrouwen om door te stromen naar leidinggevende functies’. Iemand die voltijd werkt heeft grotere kans om door te stromen naar een leidinggevende functie. Dat geldt zeker voor topfuncties.

Overwerk

Ook overwerk is een bepalende factor. ‘Voor doorstroom naar de top is het effect van overwerk nog sterker dan voor andere leidinggevende functies, vooral bij relatief veel overwerk (meer dan 10 uur per week),’ aldus het SCP in het rapport.

Het planbureau heeft twee adviezen voor bedrijven die met diversiteit aan de slag willen gaan. Ze zouden vaker het gesprek kunnen aangaan met vrouwen die in deeltijd werken en hun vragen of zij geïnteresseerd zijn om meer uren te gaan werken. En bedrijven zouden zich kunnen afvragen of leidinggevende functies alleen in voltijd vervuld kunnen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden