Nieuws

Schorsing Baudet een feit, Forumleider blijft weigeren neveninkomsten op te geven

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met het advies om Thierry Baudet zeven dagen te schorsen omdat hij zijn nevenactiviteiten weigert op te geven. De leider van Forum voor Democratie mag wel stemmen, maar niet meedebatteren.

Tobias den Hartog
Thierry Baudet (FvD) neemt een filmpje op met zijn woordvoerder, in het gebouw van de Tweede Kamer, voorafgaand aan de stemming over het voorstel om hem tijdelijk te schorsen vanwege het niet melden van zijn nevenfuncties.  Beeld ANP
Thierry Baudet (FvD) neemt een filmpje op met zijn woordvoerder, in het gebouw van de Tweede Kamer, voorafgaand aan de stemming over het voorstel om hem tijdelijk te schorsen vanwege het niet melden van zijn nevenfuncties.Beeld ANP

De schorsing geldt voor een week, maar als gevolg van het Kamerreces komt dat neer op twee dagen, nu de schorsing direct ingaat. Baudets partijgenoten Gideon van Meijeren en Freek Jansen krijgen een berisping en een aanwijzing tot registratie. Zij waren nog niet eerder gewaarschuwd.

Alleen BBB van Caroline van der Plas en de fractie van Wybren Van Haga stemden tegen. Forum voor Democratie onthield zich van stemming en de fractie van de PVV nam niet aan de stemming deel. Een groot deel van de andere partijen in de Tweede Kamer had al in juni een klacht ingediend tegen Baudet vanwege het niet opgeven van zijn neveninkomsten.

Het door de Tweede Kamer ingestelde College van onderzoek integriteit adviseerde onlangs tot de schorsing. Baudet zegt overigens dat hij zal blijven weigeren inzage te geven in zijn nevenfuncties, extra inkomsten en giften te melden in het openbare register voor Kamerleden. Hij vindt dat de Tweede Kamer daar niets mee van doen heeft, ondanks de richtlijnen die belangenverstrengeling of de schijn daarvan moeten voorkomen.

Historische fout

Baudet merkte in de Kamer op dat de stemming ‘niet over transparantie’ gaat. “In de Kamer van Koophandel wordt alles openbaar gemaakt. Dit gaat om het fundamentele principe dat Kamerleden immuniteit moeten hebben in hun werkzaamheden. Dat is het principe dat hier ter discussie staat.”

Geert Wilders (PVV) sprak van een ‘historische fout'. “Kamerleden die over elkaar gaan stemmen. Mijn fractie vindt dat we deze brug niet moeten overgaan. Als wij elkaar de facto het woord gaan ontnemen, is het einde zoek.”

Volgens D66-Kamerlid Joost Sneller zijn er ‘regels en die moeten worden gehandhaafd’. “Er ligt een voorstel van een onafhankelijk college, dan moeten we dat ook steunen. We hebben die gedragsregels niet voor niets.”

Volgens hem heeft het er niets mee te maken dat Baudet politiek tegenstander is van zijn partij en dat Baudet woede heeft gewekt met het uitspreken van zijn steun aan de Russische president Vladimir Poetin in diens oorlog in Oekraïne. “Wat wel speelt is dat hij heeft gekozen moedwillig de regels te schenden.”

“De Kamer moet zijn eigen richtlijnen handhaven,” aldus een woordvoerder van de Partij voor de Dieren. Volgens een fractielid van Volt vindt die partij het ‘vrij logisch’ dat het ‘verhullen’ van nevenfuncties niet iets is wat een Kamerlid moet doen.

Muilkorven

Naast Wilders vond ook Caroline van der Plas (BBB) de stemming niet in de haak. “Ik vind dat ieder Kamerlid zich moet houden aan de verplichting neveninkomsten te melden. Echter, als de Kamer een gekozen volksvertegenwoordiger het verbiedt zijn werk uit te voeren, vind ik dat ondemocratisch.”

Baudet had eerder in een verklaring laten weten dat hij de schorsing een ‘nieuw dieptepunt’ vindt ‘in een al veel langer zichtbare trend waarin de rechten van de oppositie worden ingeperkt door een steeds intolerantere coalitie’. Volgens Baudet zijn diens nevenfuncties, onder meer de uitgeverij van zijn boeken, ‘volstrekt transparant’ via het register van de Kamer van Koophandel.

‘Iedereen weet dat Baudet weleens een boek verkoopt en iedereen kan via de jaarrekening van zijn bv’s precies zien hoeveel hij daaraan verdient. Het gejeremieer over ‘intransparantie’ en ‘onduidelijkheid rondom nevenfuncties’ is dus volstrekt ongeloofwaardig,’ aldus een verklaring van partij.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden