Schoonmakers staan in hun recht: werken via app Helpling is volgens gerechtshof wél uitzendwerk

Schoonmakers die via onlineplatform Helpling werken, moeten volgens het Amsterdamse gerechtshof behandeld worden als uitzendkrachten. Het hof gaat daarmee tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank in.

Het Parool
Schoonmakers hebben onder andere recht op doorbetaling van loon bij ziekte. Beeld Getty Images
Schoonmakers hebben onder andere recht op doorbetaling van loon bij ziekte.Beeld Getty Images

Helpling is een platform waarmee huishoudens een schoonmaker kunnen inhuren. Het bedrijf ziet zichzelf als bemiddelaar en beschouwt de schoonmakers als zelfstandig ondernemers.

Vakbond FNV spande samen met een schoonmaakster een rechtszaak aan. Zij betogen dat Helpling een werkgever is en niet puur een platform voor het vinden van schoonmaakklussen. In 2019 wees de rechter dat af; voor thuisschoonmaak zou een uitzonderingsregel gelden. Helpling moest toen wel zijn vergoedingssysteem aanpassen.

Het gerechtshof denkt daar, in een door FNV aangespannen hoger beroep, anders over. Volgens de rechters zijn schoonmakers gebonden aan contractuele afspraken met Helpling. Zij mogen bijvoorbeeld alleen betaald worden via de Helplingapp. Daardoor kunnen ze niet als zelfstandigen worden gezien maar evenmin als vaste kracht. De beroepsrechter geeft aan dat het niet om een gewone arbeidsovereenkomst gaat, maar om uitzendwerk.

De uitspraak van het hof betekent dat de schoonmakers onder andere recht hebben op doorbetaling van loon als ze ziek zijn. Schoonmakers die via Helpling werken hebben als uitzendkracht ook recht op een transitievergoeding als ze ontslagen worden. Maar ze hoeven niet betaald te worden volgens de schoonmaak-cao, meldt het gerechtshof.

Helpling wil de uitspraak eerst bestuderen. “Het hof concludeert dat we een uitzendbureau zijn,” aldus een woordvoerder. “De rechters onderkennen daarbij ook dat het toepassen van bestaande arbeidsrechtelijke regels op nieuwe maatschappelijke fenomenen als via een digitaal platform verrichte arbeid, moeilijk kan zijn.” Het bedrijf laat in het midden of er vervolgstappen komen.

Handhaven

Voor FNV is nu klip en klaar dat Helpling de schoonmakers sociale zekerheid moet bieden. “De schoonmakers die via Helpling werken, hebben na deze uitspraak recht op pensioen, vakantiegeld, doorbetaling bij ziekte en andere werknemersrechten,” zegt FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha. “Daar zijn we blij mee.”

FNV is bezig met een bredere juridische strijd tegen bedrijven in de zogeheten platformeconomie. Vorige week boekte de vakbond een overwinning op taxi-app Uber, die zijn chauffeurs volgens de rechter in dienst moet nemen. Eerder oordeelde het Hof ook al dat koeriers van Deliveroo werknemers zijn. Maar dat is nog nergens doorgevoerd.

“De politiek moet gaan handhaven,” zegt Bougfangacha. “Het is niet uit te leggen aan de belastingbetaler dat de Belastingdienst niet handhaaft bij dit soort platformbedrijven. Zij moeten gewoon loonbelasting en werknemerspremies betalen. En de Arbeidsinspectie moet toezien op het toepassen van de juiste arbeidsvoorwaarden.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden