Scholenbeleid zorgt voor verwarring: ‘We hebben er maar mee te dealen’

Universiteiten en hogescholen sluiten de deuren maar basis- en middelbare scholen blijven open. Dat wekt bij Amsterdamse scholen verbazing, al heeft een enkeling begrip.

Bas Soetenhorst
Universiteiten en hogescholen door het land sluiten de deuren tot eind maart. Beeld ANP XTRA
Universiteiten en hogescholen door het land sluiten de deuren tot eind maart.Beeld ANP XTRA

Het beleid lijkt ook voor verwarring te zorgen. Vanmorgen circuleerden berichten over hoestende en snotterige leerlingen die naar huis werden gestuurd en halflege klassen.

Alle van Steenis, bestuurder van de Montessori Scholengemeenschap Amsterdam, vindt de oproep van het kabinet om scholen vooralsnog open te houden wonderlijk. “Het is raar om te zeggen: bijeenkomsten met meer dan honderd mensen verbieden we en een school waar dagelijks duizend mensen rondlopen, blijft open. Maar we hebben ermee te dealen.”

Gistermiddag sprak Van Steenis zijn schooldirecteuren. “Een enkeling begon te morren over de opstelling van Rutte, maar dat heb ik afgekapt. Je kunt er van alles van vinden en ik ben er ook verbaasd over, maar het heeft niet zoveel zin je te beklagen.”

Sluiting onomkeerbaar

Bovendien verwacht Van Steenis dat de scholen uiteindelijk toch sluiten. “Daar ga ik stiekem wel van uit, het lijkt me onomkeerbaar.” De uitleg bij het besluit, dat als je de scholen sluit opa’s en oma’s komen oppassen, vindt de bestuurder ook wonderlijk. “Die zijn juist kwetsbaar.”

Vooralsnog is zijn uitgangspunt dat leraren en leerlingen die verkouden zijn, thuis blijven. “Docenten moeten via de mail bereikbaar zijn voor leerlingen en leerlingen moeten thuis met de studieplanner aan de slag.”

“Ik voorzie een rommelige periode, met halfvolle klassen. De leerlingen die er wel zijn, sturen we in de pauze naar buiten, anders zitten ze in de kantine met een paar honderd man.”

Andere Amsterdamse schoolleiders reageren gelaten. Wendelien Hoedemaker, directeur van het Caland Lyceum: “Ik kan begrijpen dat scholen een opvangfunctie hebben. Het stelt ons voor een uitdaging om geen onnodige risico’s te creëren. Voor leerlingen en personeel.”

Leerprocessen online

Arnold Jonk, bestuurder van de 19 scholen en 6000 leerlingen tellende koepel Staij, gaat een waardeoordeel uit de weg. “Het land heeft geen behoefte aan nog meer virusdeskundigen.”

Stichting Zaam (23 scholen) houdt er rekening mee dat in de nabije toekomst scholen alsnog sluiten. “We kijken hoe we dan de leerprocessen online kunnen voortzetten,” zegt bestuursvoorzitter Barbara Dijkgraaf.

Bart Vervoort, directeur van basisschool De Bijlmerhorst, kijkt met enige zorg naar oudere krachten in zijn team. “Zes leraren zijn 63 of 64 jaar. Die zijn gezond, maar ik reken ze wel tot de categorie mensen die kwetsbaar zijn voor het coronavirus.”

Onder het personeel van De Bijlmerhorst zijn de reacties wisselend. Sommigen hebben het gevoel dat scholen worden gebruikt als opvangplek. “Je hoort ook bezorgde geluiden over de eigen kwetsbaarheid,” zegt Vervoort.

“Dat snap ik,” gaat de directeur verder. “Maar zelf volg ik de logica van de regering wel. Ik ben geen voorstander van overmatige paniek. Sommige onderdelen van de maatschappij zijn nu eenmaal belangrijker voor het dagelijks leven dan andere. Vooral de zorg, maar onderwijs is ook relevant.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden