Scholen gaan massaal aan de zelftest: ministerie belooft 14 miljoen testkits tot de zomervakantie

Vanaf maandag komen er miljoenen zelftests beschikbaar voor basisscholen, het voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs. Daarmee kunnen besmettingen sneller worden opgespoord en uitbraken zoveel mogelijk worden voorkomen.

Edwin van der Aa
null Beeld ANP
Beeld ANP

Alle scholen zullen binnen twee weken zijn voorzien van genoeg zelftests voor ongeveer twee weken, heeft het ministerie van Onderwijs maandag bekendgemaakt. Daarna krijgen ze elke week nieuwe sets met testen geleverd. In totaal gaat het om 14 miljoen zelftests tot aan de zomervakantie. De overheid betaalt de rekening.

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media): “Ik ben blij dat deze testen nu beschikbaar zijn. Hierdoor kunnen leerlingen zoveel mogelijk fysiek les krijgen en leraren met een geruster hart voor de klas staan.”

Preventief

De zelftests worden preventief ingezet voor onderwijspersoneel en zijn een aanvulling op de al bestaande maatregelen op scholen: afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten. Het afnemen van zelftests is altijd vrijwillig, zo wordt benadrukt. Personeelsleden kunnen de gratis test twee keer per week thuis uitvoeren als ze geen klachten hebben.

De testen zijn eenvoudig in gebruik, doordat een staafje minder diep de neus in gaat dan bij de reguliere coronatesten in de teststraat. Wie positief test, gaat in quarantaine en maakt een afspraak bij de GGD voor een reguliere test. Die test is nodig ter verificatie en voor de start van het bron- en contactonderzoek. In de GGD-teststraat heeft onderwijspersoneel prioriteit, zodat de uitslag snel bekend is.

Middelbare scholen krijgen vanaf vandaag ook testen geleverd voor het zogenoemde ‘risicogericht’ testen van leerlingen en onderwijspersoneel. Het gaat dan om kinderen en leraren die wél afstand hebben gehouden tot de besmette persoon, maar bijvoorbeeld in dezelfde ruimte hebben gezeten.

Onlangs werd al bekend dat ook voor het hoger onderwijs zelftests beschikbaar worden gesteld. Ook hier is het testen in alle gevallen vrijwillig en dus geen voorwaarde om toegang te krijgen tot een onderwijsinstelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden