Scholen gaan kinderen weer registreren bij verzuim

Basis- en middelbare scholen moeten leerlingen die nog steeds niet in de klas zijn verschenen weer gaan registreren wegens verzuim. Zo kan de leerplichtambtenaar beter zien welke kinderen niet naar school komen. Maar: ‘Er wordt niet meteen met een bonnenboekje gezwaaid.’

Leerlingen die niet op school komen moeten weer worden geregistreerd.  Beeld ANP
Leerlingen die niet op school komen moeten weer worden geregistreerd.Beeld ANP

Het ministerie van Onderwijs, de PO-Raad en VO-raad roepen op om de verzuimregistratie te hervatten. Ze willen goed in beeld hebben welke leerlingen nu nog steeds niet op school komen en wat daarvan de reden is.

De afgelopen maanden konden ouders hun kinderen probleemloos thuishouden. Veel scholen zijn gestopt met de verzuimregistratie, omdat de leerplicht niet wordt gehandhaafd.

Contact

Hoewel het momenteel om relatief kleine aantallen gaat, lukt het bij sommige leerlingen nog steeds niet om er contact mee te krijgen. Dat baart zorgen, zegt de PO-Raad, en daarom is registratie belangrijk. “Dan weten we om wie het gaat en kan leerplicht helpen om het gesprek met deze leerlingen en hun ouders aan te gaan,” aldus Claudia Verhoeven, woordvoerder van de PO-Raad.

Hoewel alle absenten een gesprek met school of leerplicht kunnen verwachten, blijft het bonnenboekje tot de zomer dicht. “Bij coronagerelateerd verzuim bieden we vanuit leerplicht een helpende hand. Je ziet dat een gesprek vaak al helpt om kinderen weer naar school te krijgen,” aldus een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden