‘Schiphol laat miljoenensteun voor werknemers liggen’

Schiphol laat miljoenen aan Europese steun voor ontslagen Schiphol-medewerkers liggen. Dat zeggen PvdA-leider in Europa Agnes Jongerius en de bonden FNV en CNV. Ze vragen Schiphol-baas Dick Benschop om uitleg.

Frans Boogaard
Luchtfoto van Schiphol Centrum. Beeld ANP
Luchtfoto van Schiphol Centrum.Beeld ANP

Het Europese Parlement keurde dinsdagochtend zo ongeveer als eerste punt een steunaanvraag voor ontslagen KLM-medewerkers goed, maar hun collega’s op Schiphol – schoonmakers, bagage-afhandelaars, beveiligers – krijgen geen cent, simpelweg omdat Schiphol er niet om heeft gevraagd.

De EU maakte een bedrag van 5 miljoen euro vrij voor alle 1201 personeelsleden die KLM heeft moeten ontslaan. Dat geld gaat niet naar KLM maar direct naar de ex-medewerkers. Zij kunnen zich daarmee laten omscholen, nieuw werk vinden of een eigen bedrijf starten. Ook getroffen werknemers uit drie andere EU-landen krijgen financiële ondersteuning.

‘Gemiste kans’

Dat voor het Schiphol-personeel geen steun is gevraagd vindt Jongerius ‘een gemiste kans’. “Zij hebben evengoed recht op steun bij hun zoektocht naar een andere baan als de 1851 ontslagen KLM-medewerkers.” De PvdA-delegatieleider wijst op de criteria voor uitkeringen uit het Europese Globaliseringsfonds die begin dit jaar verruimd zijn. Dat is een in heel Europa uiterst populaire geldpot om ontslagen werknemers mee om te scholen naar een nieuwe baan. Nu tellen ook ontslagen als gevolg van de coronacrisis mee.

In hun brief aan Benschop schrijven Jongerius en de bonden dat ze ervan uitgaan dat de Schipholbaas zich niet alleen verantwoordelijk voelt voor wie nu op Schiphol werkt, maar ook voor wie er hééft gewerkt. “Wij kijken dan ook reikhalzend uit naar een steunaanvraag voor álle mensen op Schiphol.”

Schiphol zelf heeft op dit moment nog geen reactie. Een woordvoerder: “We gaan de brief en suggestie van mevrouw Jongerius eerst tot ons nemen. Daarna kunnen we er inhoudelijk op reageren.”

Vijf miljoen voor KLM-personeel

KLM had in Brussel 8,4 miljoen euro steun voor 1851 vertrekkende werknemers aangevraagd. De EU stelde voor die steun tot 5 miljoen te beperken en het kabinet 3,4 miljoen euro te laten bijleggen. Maar dat bedrag neemt KLM voor eigen rekening.

Ook wordt er 1,8 miljoen euro vrijgemaakt voor steun aan ontslagen personeelsleden van Finnair in Finland. Hiernaast krijgen 1500 weggestuurde Belgische luchthavenmedewerkers 3,7 miljoen euro aan steun en ontvangen vijfhonderd Duitse metaalarbeiders 1,1 miljoen euro aan ondersteuning.

Van ex-medewerkers van KLM die meedingen naar het geld wordt verwacht dat ze ‘aanvullende prikkels’ ontvangen, zoals een opleidings-, vervoers- of verblijfsvergoeding. Op die manier moeten ze geholpen worden om kansen op de arbeidsmarkt te benutten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden