Plus

Scenario volledige lockdown werd besproken in Catshuis

Het kabinet heeft tijdens de Catshuissessie van zondag 25 oktober gediscussieerd over de optie om Nederland totaal op slot te gooien ter bestrijding van het coronavirus. Dat blijkt uit een woensdagnacht vrijgegeven vertrouwelijk discussiestuk.

Een rustige Kalverstraat tijdens de eerste lockdown. Beeld ROBIN UTRECHT
Een rustige Kalverstraat tijdens de eerste lockdown.Beeld ROBIN UTRECHT

In de notitie, opgesteld door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, wordt nauwkeurig omschreven wat een volledige lockdown inhoudt: mensen moeten thuisblijven, bezoek is verboden, alleen essentiële reizen buiten de eigen woonplaats zijn toegestaan, alle niet-noodzakelijke bijeenkomsten (binnen en buiten) zijn uitgebannen en de detailhandel, sportverenigingen en scholen, musea, bioscopen, restaurants, onderwijs en kinderopvang zijn gesloten.

Een horrorscenario dat ook nog eens heel schadelijk zou zijn voor onze economie, zo blijkt. Er staat letterlijk: ‘Maatschappelijke en economische kosten van extra maatregelen nemen exponentieel toe. Een volledige lockdown is nu economisch gezien desastreus.’ Zou zo’n verregaande maatregel toch worden genomen dan kan dat een economische krimp van 22 procent opleveren. De werkgelegenheid zou in dat geval teruglopen met maar liefst een kwart (24 procent).

Noodwet nodig

Er zou volgens de NCTV een noodwet nodig zijn om Nederland totaal op slot te kunnen gooien, of de noodtoestand moet worden afgekondigd. Het instellen van een avondklok of een verbod voor mensen om zich buiten hun eigen woonplaats te begeven, wordt afgeschoten als ‘buitenproportioneel’.

Zulke ingrepen zouden zeer ingrijpend zijn, enorme juridische complicaties hebben en heel moeilijk te handhaven zijn, meent de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Ook wordt niet uitgesloten dat de vlam dan in de pan slaat. Er staat: ‘Volledige lockdown is uncharted territory. Maatschappelijke onrust is reëel. Indien verzet gepaard gaat met openbare ordeverstoringen, zal er een omslag plaatsvinden van inzet handhaving lockdown naar ordehandhaving.’ En dat is niet door de politie alleen te doen, luidt het oordeel.

Dus is het advies: als het kabinet al een volledige lockdown wil dan moet die voor een korte periode (enkele weken) gelden en een duidelijk einddatum hebben. ‘Onbepaalde tijd maakt dat perspectief ontbreekt voor de bevolking, hetgeen het draagvlak ondermijnt,’ aldus de coördinator.

Vooralsnog denkt het kabinet niet aan het scenario van een volledige lockdown. Ook het instellen van een avondklok ligt niet voor de hand, zei premier Rutte woensdagavond nog. Eventuele strengere maatregelen die wél op tafel liggen, zijn de sluiting van scholen en de detailhandel (exclusief supermarkten).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden