Sanquin verkoopt deel plasmatak aan buitenlandse investeerders

Kamerleden hebben kritische vragen over de verkoop van een onderdeel van de Nederlandse bloedbank Sanquin. De tak die plasmamedicatie maakt komt grotendeels in handen van buitenlandse investeerders.

Jop van Kempen
Mensen doneren bloed bij Sanquin.  Beeld REUTERS
Mensen doneren bloed bij Sanquin.Beeld REUTERS

Plasmamedicatie wordt steeds vaker voorgeschreven – de markt groeit jaarlijks met meer dan vijf procent – tegen onder meer afweerstoornissen en ontstekingen.

Het bedrijfsonderdeel stond al langere tijd in de etalage, maar het moment van de overname is precair. Sanquin Plasma Products (SPP), gevestigd in Amsterdam, staat volop in de schijnwerpers. SPP ontwikkelt met 10 miljoen euro subsidie van het ministerie van Volksgezondheid een corona­geneesmiddel met het bloedplasma van Nederlandse donoren.

Prioriteitsaandeel

Voor dat initiatief heeft de deal geen gevolgen, meldt een woordvoerder van Sanquin. Het moederbedrijf behoudt een prioriteitsaandeel in SPP en heeft een doorslaggevende stem bij kwesties die de Nederlandse plasmageneesmiddelenvoorziening aangaan.

Ook de Belgische plasmatak van Sanquin wordt verkocht. De investeerders – een internationaal consortium met ervaring in de biomedische sector en het vermarkten van plasmamedicatie – nemen een belang van 85 procent in beide onderdelen. Hoeveel ze daarvoor betalen, melden de partijen niet.

Juridisch gescheiden

SPP (600 medewerkers) maakt geneesmiddelen en opereert zodoende in een commerciële wereld. De bloedbank – een stichting met zo’n 2000 medewerkers die Nederlandse ziekenhuizen van bloed voorziet – valt niet onder de deal. “Voor onze donoren verandert er niets. Juridisch zijn SPP en de bloedbank ook van elkaar gescheiden,” aldus de Sanquinvoorlichter.

Nederlandse Kamerleden zijn gisteravond per brief geïnformeerd. “Ik heb heel veel vragen,” zegt Kamerlid Joba van den Berg (CDA). “Wat betekent dat prioriteitsaandeel exact? Wat betekent dit voor Nederlandse plasmadonoren? Wat betekent het voor de prijs van plasmamedicatie?”

Ook Kamerlid Henk van Gerven (SP) wil in het Kamerdebat van morgen opheldering van de Volksgezondheidsministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark. “Wie zijn die investeerders? Het zullen geen filantropen zijn, maar zijn het bloedzuigers?”

Ook merkt Van Gerven op dat de verkoop haaks staat op het voornemen om voor medicatie minder afhankelijk te worden van het buitenland. “Met samenwerken is niets mis, maar Nederland verliest nu onmiskenbaar zeggenschap.”

De financiële injectie was bittere noodzaak, meldt Sanquin. SPP was in 2018 goed voor meer dan de helft van Sanquins jaaromzet van 500 miljoen euro, maar is te klein om winstgevend te kunnen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden