null

Salarissen hogeropgeleiden stijgen, mbo’ers hebben het nakijken

Beeld ANP XTRA

De salarissen gaan omhoog, maar die stijging vindt vooral plaats onder hogeropgeleide werknemers. Mensen met een mbo-opleiding profiteren niet. Sterker nog: in sommige gevallen zijn ze er de afgelopen jaren op achteruit gegaan.

Het Parool

Dat blijkt uit het Nationale Salarisonderzoek, uitgevoerd door Intermediair en Nyenrode Business Universiteit onder ruim 43.000 werknemers. De resultaten bevestigen dat de kloof tussen hoog- en laagopgeleiden hardnekkig blijkt. Bij mensen met een afgeronde opleiding op wo-niveau is in 72 procent van de gevallen het salaris de afgelopen twee jaar gestegen. Op hbo-niveau was dat bij 64 procent van de ondervraagden, bij mensen met een mbo-diploma 53 procent en op lvo-niveau (Lager Voorgezet Onderwijs) ging slechts bij krap de helft van de mensen het salaris omhoog: 51 procent profiteerde van de economische groei.

Tegengestelde trends

Zo ging de helft van de mannelijke werknemers in de makelaardij met een wo-opleiding er tenminste 800 euro bruto per maand op vooruit. Het salaris van mannen in de mediasector (mbo-niveau) is in twee jaar tijd vaak nog geen 100 euro bruto per maand gestegen.

Eigenlijk zie je twee tegengestelde trends, zegt Jaap van Muijen, onderzoeker en hoogleraar psychologie bij Nyenrode. “Data tonen aan dat een opleiding ertoe doet. Hoe hoger je bent opgeleid, hoe groter de kans dat je salaris is toegenomen. Hoe lager je bent opgeleid, hoe hoger de kans dat je salaris is afgenomen.” Een directe verklaring is lastig te geven. “Ik heb me er ook over verbaasd. Er zijn veel personeelstekorten op mbo-niveau, daarom had ik wel verwacht dat de salarissen in ieder geval niet omlaag waren gegaan.”

Overigens zijn de dalingen in salarissen in alle sectoren minder sterk dan de stijgingen. Op wo- en hbo-niveau ging het salaris in 5 procent van de gevallen omlaag, op mbo- en lvo- niveau was dat 8 procent. Op de lagere niveaus bleven de salarissen ook vaak gelijk (41 procent).

Bevestiging

Onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal Cultureel Planbureau constateerden eerder al in afzonderlijke onderzoeken dat laagopgeleiden niet meeprofiteren van de economische voorspoed.

Ook vakbond FNV zegt zich zorgen te maken over mensen die nauwelijks baat hebben bij de economische groei. Zakaria Boufangacha, lid van het dagelijks bestuur van de FNV, liet vorige week weten: “We moeten nu de positie van laagopgeleiden verbeteren, zodat zij een sterkere positie op de arbeidsmarkt hebben als er een periode van economische neergang is.”

‘Vrouwen profiteren niet van personeelstekort’

Uit hetzelfde onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit blijkt dat jonge vrouwen de afgelopen jaren nauwelijks hebben kunnen profiteren van de krapte op de arbeidsmarkt. Het verschil tussen hun salaris en dat van mannen is de afgelopen twee jaar juist opgelopen.

Vrouwen onder de 36 jaar verdienden gemiddeld 6,4 procent minder dan mannen in dezelfde leeftijdsgroep. Twee jaar geleden was dit verschil nog een kleine 5 procent. De personeelstekorten in sommige sectoren zorgen weliswaar voor hogere lonen, maar dat gaat grotendeels aan vrouwen voorbij, aldus Olga Kleinlooh van Intermediair. “Puur het feit dat je een vrouw bent, zorgt er al voor dat je minder verdient.”

Gemiddeld verdienen vrouwen 33.750 euro per jaar, ruim 5000 euro minder dan mannen. De kloof wordt echter groter als het opleidingsniveau stijgt. Rekening houdend met het gemiddeld aantal uren dat mannen en vrouwen werken, becijferden Intermediair en Nyenrode dat vrouwen bijna drie weken ‘gratis’ werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden