Salafistische moskeescholen: ongelovigen verdienen doodstraf

Kinderen op radicaal-islamitische moskeescholen worden geleerd zich af te zetten tegen de Nederlandse samenleving. Leerlingen krijgen bijvoorbeeld te horen dat niet-moslims de doodstraf verdienen.

Olaf Heyblom
null Beeld anp
Beeld anp

Dat melden NRC en Nieuwsuur na onderzoek naar het lesmateriaal van een vijftigtal van radicaal-islamitische moskeescholen. Zo’n duizend kinderen zouden er na schooltijd en in het weekend bijlessen volgen. De kinderen wordt ook geleerd om zich af te zetten tegen de beginselen van gelijkheid en vrijheid. Op verschillende moskeescholen onderwijzen docenten dat moslimjongeren moéten vertrekken uit dit ‘ongelovige land’ om zich te vestigen in een islamitisch land.

Het meest schrijnende voorbeeld is dat kinderen invuloefeningen krijgen om de juiste straffen voor overspeligen, homoseksuelen, afvalligen of zogeheten ‘tovenaars’ te kiezen. De keuzemogelijkheden voor de kinderen zijn a. zweepslagen, b. stenigen, c. doden met een zwaard.

‘Mensonterend’

De onderwijsinspectie moet voortaan in de gaten houden of kinderen daar niet wordt geleerd zich van de Nederlandse samenleving af te keren, vinden VVD en ChristenUnie. De beide regeringspartijen willen dat de inspectie in het vervolg moet kunnen ingrijpen bij dit soort weekendscholen en ander informeel onderwijs, waarvoor een wetswijziging nodig is. “Vrijheid van onderwijs betekent niet de vrijheid om kinderen tegen onze samenleving op te zetten,” stelt VVD-leider Klaas Dijkhoff. Partijgenoot Dennis Wiersma wil een debat met de verantwoordelijke ministers en krijgt bijval van coalitiepartner CDA en oppositiepartij SP.

CDA’er René Peters noemt de praktijken onacceptabel ‘en gevaarlijk bovendien’. Het kabinet moet ‘er alles aan doen om dit soort ‘scholen’ uit te bannen’. Voor de indoctrinatie van Nederlandse kinderen ‘met walgelijke, mensonterende ideeën, mag nooit plek zijn in Nederland’, zegt coalitiegenoot Paul van Meenen (D66). Ook SP en SGP tonen zich geschokt.

Onderzoek weekendscholen

Eerder raakten ook Turkse weekendscholen in opspraak. Die zouden Turks-Nederlandse kinderen leren dat ze niet Nederlands, maar Turks zijn en blijven. De Kamer vroeg het kabinet toen al met een ruime meerderheid om te bekijken of de inspectie niet op buitenschools onderwijs zou kunnen toezien. Het kabinet stelde vervolgens onderzoek in naar de weekendscholen. Dat is nog niet klaar.

Inlichtingendienst AIVD waarschuwde eerder dit jaar voor de steeds steviger greep van salafisten op Nederlandse moslims.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden