Update

Ruttes archief onder de loep, maar premier fel tegen Kamer: ‘U voedt het wantrouwen’

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed gaat het archiefbeheer van Ruttes ministerie van Algemene Zaken onder de loep nemen na onthullingen over het sms-beleid van de premier. In het spoeddebat over de verwijderde sms’jes diende een klein aantal oppositiepartijen een motie van wantrouwen in, maar die haalt lang geen meerderheid. Rutte reageerde fel op de kritiek.

Het Parool
Na de toeslagenaffaire beloofde Mark Rutte dat hij transparanter zou zijn. Beeld ANP
Na de toeslagenaffaire beloofde Mark Rutte dat hij transparanter zou zijn.Beeld ANP

Het ging er heftig aan toe in de Tweede Kamer nadat de oppositie sprak van een ‘patroon van weghouden van informatie’ door de minister-president. Rutte ontkent dat stellig, en verwijt de Tweede Kamer juist teveel wantrouwen te koesteren. “Ik heb een dikke huid, ik kan ertegen, maar ik merk ook dat het begint te knagen.” Volgens Rutte begint de Kamer steevast met wantrouwen aan een debat. “Steeds is het van ‘zie je wel’ en ‘dit is een patroon’. Ik ga er vandaag echt eens een keer flink tegenin.”

Daarvoor hadden oppositiepartijen het urenlang over een ‘patroon’ van vergeetachtigheid en het bewust weghouden door de premier (Klaver), ‘ondermijning van de rechtsstaat’ (Omtzigt) en: “Nederland heeft een sjacheraar als premier” (Wilders). PvdA-leider Attje Kuiken zei: “Het heeft er alle schijn van dat het geheugen van de telefoon net zo selectief is als het geheugen van de premier zelf. Dit schaadt de democratische rechtsstaat.”

Aanleiding voor het spoeddebat was de onthulling gisteren van De Volkskrant dat de premier tot voor kort handmatig vrijwel alle berichten wiste van zijn oude Nokia 301, omdat deze te weinig opslagruimte zou hebben. Experts betwijfelen of de premier wel handelt volgens de wet en richtlijnen.

Op deze manier is niet te verifiëren of berichten inderdaad irrelevant zijn en verwijderd kunnen worden. Volgens de wet gaat een minister of ambtenaar er zelf over of een bericht inhoudelijk relevant is en dus bewaard moet worden, maar in de Kamer heerst argwaan over de zuivere selectie door de premier.

Andere dingen

Maar Rutte herhaalde dat hij handelde volgens wet- en regelgeving, hooguit konden de richtlijnen wat strikter in de toekomst, met een ‘vier ogen principe’. Daar kan nog naar worden gekeken, erkende Rutte. “Maar als u mij niet vertrouwt, ga ik andere dingen doen,” kaatste Rutte al snel terug.

De premier wond zich op over vragen van de oppositie. “Wat je doet is zeggen: ‘Joh, je krijgt de kans niet eens meer om al die aparte momenten die wij beschouwen als onderdeel van een patroon te verdedigen en uit te leggen.’” Hij noemde dit sentiment ‘vals’, en zei dat hij zijn integriteit moet verdedigen.

Hoewel de motie van wantrouwen van de PVV lang geen meerderheid haalt, gaat er iets veranderen op het vlak van archivering op Ruttes ministerie. De premier appt inmiddels met een smartphone en bewaart voortaan dus automatisch meer berichten. Ook gaat de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed nog onderzoek doen naar het archiefbeheer van het ministerie van Algemene Zaken.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden