Nieuws

Rutte zegt sorry voor zijn reactie op rapport Groningen: ‘Was gewoon niet goed’

Premier Mark Rutte vindt dat zijn eerste reactie op het kritische rapport over de gaswinning in Groningen ‘gewoon niet goed was’. ‘Ik was vermoeid, maar dat mag geen reden zijn,’ zegt hij vrijdag.

Tobias den Hartog
Minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad.  Beeld ANP
Minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Rutte kreeg kritiek omdat hij te weinig empathie zou hebben getoond. “De toon was gewoon niet goed. Ik heb dat zelf niet goed gedaan. Ik was vermoeid na een drukke week, was veel met Oekraïne bezig. Liefst was ik die dag in bed gebleven, maar dat kon natuurlijk niet. Maar dat mag geen excuus zijn,” zei Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. “De Groningers verdienen een goede reactie en een betere dan ik heb gegeven. Ik heb deel van het rapport nu gelezen. En de conclusies zijn hard en pijnlijk.”

Tot nu reageerde Rutte kort en beperkt op het onderzoeksrapport naar de Groningse gaswinning. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) noemde de uitkomsten ‘heel ernstig’.

Opstappen uit het kabinet

Rutte zei twee weken geleden dat de conclusies ‘hard binnengekomen’ waren, met name dat de Groningers onvoldoende zijn beschermd. Rutte wilde er toen echter niet veel meer over zeggen, eerst wilde hij samen met het kabinet het rapport lezen. “Ik vind het niet passend om er nu op in te gaan.” Dat zou in zijn ogen ook niet respectvol zijn naar de inwoners van Groningen. Ook wilde hij niet reageren op de vraag of hijzelf, dan wel iemand anders uit het kabinet, gaat opstappen vanwege de harde conclusies.

Rutte zei vrijdag dat ‘de kans heel groot is’ dat het kabinet de aanbevelingen van de enquêtecommissie overneemt. “Die zijn heel leidend.”

Volgens de premier is er in de ministerraad nog niet gesproken over het aftreden van het kabinet of dat van ministers of staatssecretarissen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden